TÉNYEK AZ ALVÁSPARALÍZISRŐL

TÉNYEK AZ ALVÁSPARALÍZISRŐL

Az alvásparalízis mostanában egyre népszerűbb téma, rengetegen démonokra vagy természetfeletti erőkre fogják, de az igazság az, hogy az alvásparalízis bárkivel előfordulhat.

[cn-social-icon]

Mivel elég gyakori dolog ezért jobb ha tudunk arról, hogy mitől is van és hogy mit élünk át közben, éppen azért hogy ne társítsuk démonokkal vagy akár ufókkal.

Alvásparalízis közben, (más néven Alvási bénulás) a tudatunk ébren van, ki tudjuk nyitni a szemünket tiszták a gondolataink, azonban a testünk alszik és így nem tudunk mozogni. Alvásparalízis közben hallucinációkat élhetünk át, szörnyeket vagy egyéb dolgokat láthatunk, és mozdulni sem tudunk.

Belegondolni is ijesztő abba, hogy éjjel felébredünk, és nem bírunk megmozdulni, miközben lehet, hogy a szoba végében valami rémséget veszünk észre. Ha ilyesmi történik velünk, akkor valószínű hogy nem egy démon van a szobában, csak éppen alvásparalízist élünk át.

loading...

A jelenségben nincs semmi természetfeletti, és betegségnek sem igen nevezhetjük, hiszen bármikor, bárkivel előfordulhat, ezért az alábbi dolgokat nem árt tudnunk róla!

Az alvási paralízis teljesen természetes, megtörténhet bárkivel: Minden elalvásnál megvan az esélye annak, hogy átéljük az alvásparalízist, ennek súlyossága azonban változó. Az esetek többségében észre sem vesszük, olyan hamar elmúlik. A fiataloknál és a mentális betegeknél azonban nagyobb a valószínűsége annak hogy átélik ezt a furcsa jelenséget.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Sokkal bonyolultabb, mint egy rémálom: Nem keverhetjük össze egy rémálommal, hiszen ebben az esetben teljesen másról van szó.. Amikor elalszunk, akkor az agyunk azt üzeni a testnek, hogy állítsa le az izmokat, tehát szinte megbénulunk, ami megvéd az álmoktól. Az alvási paralízis viszont az a jelenség, amikor felébredünk, de a testünk továbbra is bénult állapotban marad. Az agyunk felébred, a szemünket ki tudjuk nyitni, de a mozgásra, beszédre képtelenek vagyunk. Sokan mellkasi nyomást is tapasztalnak.

Az alvási paralízis során átélhetünk hallucinációkat: Talán ez a leg ijesztőbb része, hiszen sokszor ha közben kinyitjuk a szemünket akkor teljesen valóságos dolgokat látunk, hallunk, de közben nem tudunk megmozdulni.

Képzeljük csak el, hogy fekszünk az ágyban, kinyitjuk a szemünket és valami rémisztőt látunk a szoba sarkában. Aztán próbálnánk megmozdulni, vagy kiabálni, de nem tudunk mert egyszerűen megbénulunk. Elég ijesztő ugye?

Az alvási paralízis olyan, mintha holtan ébrednénk fel: A legtöbb ember, aki átélte a jelenséget, arról beszélt, hogy csapdában érezte magát, hiszen ébren volt, de a teste tovább aludt.

Nem tudjuk felébreszteni magunkat közben: Sokan azt tapasztalták alvásparalízis során, hogy az ujjukat, arcizmukat tudták mozgatni, de a testük többi pontját egyszerűen képtelenek voltak felébreszteni.

Nem tudják megmondani, hogy mi okozza pontosan: A szakemberek a mai napig tanácstalanok, hogy pontosan mi a jelenség oka. Csak annyi biztos, hogy az alvási paralízis előfordulhat, stressz, depresszió következményeként, bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, de örökölhető is. Vannak, akikkel csak egy-két alkalommal fordul elő életük során, és vannak akik rengetegszer átélik.

Nincs arra bizonyíték, hogy bárki belehalt: A kutatók állítják, hogy az alvási paralízis nem veszélyes, és még senki sem halt bele.

Összefüggésben lehet az alvásmegvonással: A kutatók szerint, minél kimerültebbek vagyunk, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy átéljük.

Több alvással elkerülhető: Ha tehetjük, akkor próbáljunk meg többet aludni, mert ezzel kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy átéljük ezt a jelenséget.

Az emberek évszázadok óta próbálnak magyarázatot találni a jelenségre: Nem mai felfedezés az alvási paralízis, hiszen már a X. században is leírták, akkor még azt tartották hogy démonok szállták meg a betegeket. 1664-ben egy holland orvos jegyezte le a jelenséget. Ő volt az első.

Akkor történik, amikor elalszunk, vagy felébredünk: Az alvási paralízis általában akkor jelentkezik, amikor az alvási fázisok váltják egymást. A testnek el kell merülnie a REM fázisban, majd vissza kell jönnie abból. A probléma akkor van, ha ez a váltás nem sikerül.

[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások