NÉHÁNY OK, HOGY TÖBB ÖLELÉST ADJ!

NÉHÁNY OK, HOGY TÖBB ÖLELÉST ADJ!

Rengeteg kutatás igazolta már hogy az ölelésnek nagy hatása van az egészségre, most felsoroljuk a legfontosabb dolgokat.

Jól érezzük magunkat: ölelés hatására oxitocin szabadul fel a testben, ami fokozza a bizalmat, segítve ezzel a félelemérzet csökkenését, valamint erősíti a párkapcsolatokat.

Csökkenti a vérnyomást: az ölelésnek vérnyomás-harmonizáló hatása van, ezért igyekezzünk gyakran élni vele.

Elűzi a félelmet: pszichológiai kutatások igazolták, hogy az érintés, az ölelés jelentősen csökkenti a halálfélelmet. Ez abban az esetben is érvényes ha valami kedvelt tárgyat ölelünk magunkhoz, például takaró vagy egy plüssmaci.

A szeretet és az érintés iránti vágy nagyon erős bennünk, mert az érintés jelenti a közelséget, a melegséget a kapcsolatban. Doris Wolf így fogalmaz: „Az érintés hiánya sokkal súlyosabb lelki zavarokat okoz, mint a testi vágyak hiánya.”

Vajon miért jó az érintés, a simogatás, az ölelés? Nagyon sok embernek, akinek az életéből hiányzik az intim együttlét, elsősorban a gyengédség iránti vágya nem teljesül. A szerelmesek azért szárnyalnak, mert átlagosan négyszer több érintést, ölelést, simogatást adnak egymásnak, mint a többi ember. Kutatások igazolják, hogy az az ember, akit valaki gyakran a karjába zár, magához ölel, a szívéhez szorít, kevésbé frusztrált, kevésbé szorong, a félelemérzete csökken. Az ölelés oldja a stresszt. A kutatások szerint az érintés szükséglete sokkal erősebb a táplálék iránti szükségletnél.

Jó hatással van a szívműködésre és csökkenti a stresszt: ha megölelünk valakit orvosilag is bizonyított, hogy segíti a szívműködést. Egy 20-másodperces ölelés képes csökkenteni a stressz káros hatását, a vérnyomás-emelkedést és a szívfrekvencia növekedést. Csökkenti a szívbetegség kockázatát és erősíti az immunrendszert.

loading...

Felnőtt- és idős korban fokozódnak a pozitív hatása: az Ohio-i Egyetem kutatása szerint az ölelés és a fizikai érintés jótékony hatásai a kor előrehaladtával fokozódnak. Tanulmányok igazolják, hogy az időskori egyedüllét kedvez a depresszió kialakulásának, ezért mindenképpen jó, ha van a közelünkben valaki, akit megölelhetünk, és aki megölel.

A sokat ölelgetett gyerekekből nyugodt, jó kedélyű felnőttek válnak: különösképp nem szükséges hangsúlyozni a gyerekkori ölelgetés előnyeit. A mellett, hogy kifejezzük gyerekeink iránt érzett érzelmeinket, egyúttal a stresszhatást is csökkentjük. Az Emory Egyetem patkányokon végzett kutatásából kiderült, hogy a patkányok stressz szintje jelentősen csökkent érintés hatására, különösen a korai életszakaszban, a kutatók szerint ugyanez az emberekre is igaz.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Facebook hozzászólások