MEGTÖRTÉNT A BEJELENTÉS! A GOOGLE ÉS A NASA MEGALKOTTA A KVANTUMSZÁMÍTÓGÉPET

MEGTÖRTÉNT A BEJELENTÉS! A GOOGLE ÉS A NASA MEGALKOTTA A KVANTUMSZÁMÍTÓGÉPET.

MEGTÖRTÉNT A BEJELENTÉS! A GOOGLE ÉS A NASA MEGALKOTTA A KVANTUMSZÁMÍTÓGÉPET

[cn-social-icon]

Ha a Google és a NASA közös projekten dolgozik, abból csak jó sülhet ki!

 

Sokan azt állítják, hogy ez egy történelmi áttörés, amely valóban megváltoztathatja az emberiség jövőjét.Korábban már kiszivárogtak hírek arról, hogy „valahol”, „valakik” egy kvantum szuper számítógép megalkotásán dolgoznak, de ez idáig még ezt senkinek sem sikerült bizonyítani. Most viszont megtörtént a hivatalos bejelentés, és így már nem csak azt tudjuk, hogy hol, hanem azt is, hogy pontosan kik fejlesztik ezt a forradalmi eszközt.

A Google ugyanis bejelentette: valóban működik a sokak által vitatott kvantum számítógépe! Már a teszteken is túl vannak.

És, hogy mit is tud ez a szuper gép? Eláruljuk.

A kvantumszámítógép százmilliószor gyorsabban oldja meg a feladatokat, mint a hagyományos, otthoni számítógéped. Hogy ez mit is jelent pontosan, azt úgy tudjuk leginkább érzékeltetni, ha elképzeled azt, hogy azzal a problémával, amelyet egy otthoni gép 100 nap alatt oldana meg, a kvantumszámítógép körülbelül egy századmásodperc alatt végez.

loading...

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Ugye, ez tényleg gyors? És, hogy miként lehetséges ez? A hivatalos magyarázat így hangzik: a kvantumszámítógép egészen másmilyen elveken dolgozik, mint a hagyományos gépek: a nullákat és egyeseket (amiket ebben az esetben qubitenek, vagy kvantumbiteknek neveznek) kvantumállapotok kódolják. A qubitek viselkedését a kvantummechanika törvényei szabályozzák.

Az sem elhanyagolható tényező, hogy ennek a szuper gépnek az energia fogyasztása csak töredéke a hagyományos, otthoni számítógépek fogyasztásának!

A bejelentés alkalmával kiderült az is, hogy a Google és a NASA már több mint két éve dolgozik közösen ezen a projekten, és az így „megszületett közös gyermekük” a D-Wave X2 nevet kapta.

Határ a csillagos ég…

A bejelentés után feltehetjük a kérdést: az új technológia felhasználásával vajon hova fejlődhet, nem csak az otthoni számítógépünk, hanem például a vezető nélküli autók, az emberszerű robotok vagy az űrszondák elkövetkező generációja? [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások