A SZÚNYOGOK MIÉRT NEM TERJESZTIK AZ AIDS-ET?

loading...

A nyolcvanas években, amikor az AIDS-et, illetve a HIV vírust felfedezték, komoly aggodalmat okozott a tudósoknak, hogy mi lesz, ha sok más betegséggel együtt ezt is terjeszteni fogják a szúnyogok. A HIV halálozási aránya és a gyógyítás, illetve az ellenszer azóta is kevés eredményt felmutató kutatásának tükrében hatalmas katasztrófát okozott volna, ha a szúnyogot is terjeszteni kezdik a járványt. Ma már tudjuk, hogy ez nem így történt, de vajon miért? [cn-social-icon]Egy vírus két módon kerülhet át szúnyogon keresztül az egyik ember szervezetéből a másikéba. Az első, ha a vérrel együtt bekerül a szúnyogba, ott pedig eljut annak a nyálmirigyéig. Innen pedig a következő áldozat megcsípésekor annak vérkeringésébe. A másik módszer az, ha a csípéskor a vérrel együtt vírusok vagy vírusmaradványok maradnak a szúnyog szájszervén, és ezek kerülnek aztán át a következő megcsípett emberbe. Miért nem történik meg mindez a HIV-vel?

Először is azért nem, mert a HIV vírust a szúnyog elpusztítja. Az emésztő enzimjei rövid úton, 1-2 nap alatt elpusztítják, nem tud eljutni a nyálmirigyig. (Más kórokozóknak különféle védelmi trükkjei vannak ez ellen, a malária parazitái például 9-12 napot is túlélnek a moszkitó szervezetében, az agyvelőgyulladást okozó encephalitis vírusa 10-25 napot, és még szaporodik is közben.) Ehhez jön még hozzá, hogy a HIV vírusa aránylag kis mennyiségben van jelen a fertőzött ember vérében, ellentétben a moszkitók által hordozott fertőző betegségek kórokozóival.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Egy szúnyogcsípésnyi vérrel nagyon nagy eséllyel egyetlen HIV vírus sem jut át a fertőzött emberből a szúnyogba, így az akkor sem tudná átadni, ha egyébként nem pusztítaná el.

loading...Jogosan merül fel a kérdés hogy ha olyan kevés a vírus a vérben, hogyan mutatja ki a HIV-teszt? Hát úgy, hogy az nem a vírust keresi, hanem a vírus hatására a szervezetben termelődő antitesteket. [cn-social-icon]

Szólj hozzá

Hozzászólás