TERRORISTÁK LOPHATTAK EL EGY TÁSKÁNYI RADIOAKTÍV ANYAGOT

TERRORISTÁK LOPHATTAK EL EGY TÁSKÁNYI RADIOAKTÍV ANYAGOT

Ha igazak a hírek, akkor nagy baj van.

[cn-social-icon]

Elloptak egy táskányi radioaktív anyagot Irakban.

Eltűnt, egy táskányi radioaktív anyag Irakban, a Bászrai bázisról. Az anyag novemberben tűnt el, és azóta nem is találják, azonban még csak most  szóltak, hogy elég nagy gond van.

Azt nem tudni, hogy miért csak most jelezték az esetet, valószínűleg nem akartak pánikot keltani, de persze az is lehet, hogy már korábban is jelezték, de a köztudat előtt eddig biztonsági okok miatt titkolták az esetet.

loading...

A táska egy igen veszélyes anyagot tartalmazott, ugyanis ilyen anyagot használnak a rákos megbetegedésben szenvedők sugárkezelésére, de ugyanezt az izotópot teszik a bombákhoz is.

Az eltűnt anyag nem nevezhető nukleáris fegyvernek, mert a maghasadás nem hoz létre bennük robbanást.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Viszont ha bombaként használják, akkor a robbanófejek szétszórják a sugárzó anyagot, ami veszélyes fertőzést okoz. Ha valaki ebből nagyobb dózist kap, akkor napokon, de akár órákon belül is meghalhat. Pontosan ezért, egy magasabb rangú Iraki hivatalnok azt mondta, hogy attól félnek, hogy az anyagot terroristák lopták el.

A bázison nem utal arra semmi nyom, hogy betörtek volna, így valószínűleg egy olyan ember vihette el az anyagot, aki ismerte a helyet, és megfelelő szakmai ismeretséggel rendelkezett a veszélyes anyagokról.

Bárki is volt a tettes, az tudta, hogy hogyan kell kezelni a veszélyes anyagokat, ami azt is jelenti, hogy a tolvajok tudják, hogy hogyan készíthetnek bombát az anyagból.

Az Iraki Bászrai parancsnokság azt nyilatkozta, hogy nagy erőkkel keresik a tolvajokat, és attól vélnek, hogy az egyik ismert terrorcsoport vitte el a radioaktív anyagot, egészen pontosan az Iszlám Államra gondolnak. Ez nem lenne meglepő, hiszen korábban is rendelkeztek vegyi fegyverrel, hiszen a Kurdok ellen mustárgázt vetettek be.

A hírt az MTI is megerősítette.

[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások