ÚJABB ADATOK BIZONYÍTJÁK, HOGY A MARS EGYKOR LAKHATÓ VOLT

ÚJABB ADATOK BIZONYÍTJÁK, HOGY A MARS EGYKOR LAKHATÓ VOLT

Újabb adatok bizonyítják, hogy a Mars egykor lakható volt.

[good_old_share]


Érdekes dolgokra bukkantak a kutatók.

A Marsot már nagyon régóta kutatjuk. Bár kezdetben szinte hihetetlennek tűnt, hogy ez a bolygó egykor lakható volt, az évek múlásával egyre biztosabbá vált.Most ismételten egy meglepő dologra bukkantak, és szinte már biztossá vált, hogy a Mars régen lakható volt.

loading...

A NASA Curiosity marsjárója újabb bizonyítékokat talált arra, hogy a távoli múltban a vörös bolygó nem csupán vízben volt gazdag, de a hidrotermális aktivitása is jelentős lehetett. Az új adatok alapján a fiatal Mars nagyobb eséllyel volt lakható, mint korábban gondoltuk.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: https://netextra.hu/newsletter/

A kutatók azt írják, hogy a Marsi Gale-kráterben 10-szer 100-szor annyi germánium és cink található, mint arra számítottak. Ezt a két elemet a Földön így együtt csak nagyon kevés helyen lehet megtalálni, mint például hidrotermális kürtőkből származó vízben, azaz magas nyomású folyadékokban.
Nem ez az első alkalom, amikor a hidrotermális tevékenység nyomára bukkantak a vörös bolygón. A szakértők régóta tudják, hogy a Marsnak egykor aktív tűzhányói és hatalmas vízfelületei is voltak, így az egykori felszín alatti geotermikus tevékenység létezésére is következtettek már korábban.

A kutatók szerint ez lehet a végső bizonyíték arra, hogy a Mars egykor alkalmas volt az élet kialakulására.

Jeff Berger, a Nyugat-Ontarioi Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint a hőmérséklet és a kémiai anyagok olyan környezetet teremthettek a vörös bolygón, amely alkalmas volt az élet kialakulására és fenntartására.

A Gale-kráter nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt jött létre egy becsapódás által. A hatalmas, 154 kilométer széles területet ezután víz árasztotta el, ami miatt aztán több száz millió év alatt rengeteg üledék gyülemlett fel.
Korábban a kutatók még csak feltételezték azt, hogy a Mars alkalmas volt az élet kialakulására, azonban ez már a végső bizonyíték lehet erre.

Azt mondják, hogy ha kiderül, hogy a Gale-kráterben korábban kiterjedt hidrotermális rendszer helyezkedett el, akkor az nagyban megváltoztatja a kutatók elképzelését a Mars történetéről.

Ezzel pedig ismét közelebb vagyunk egy bolygó megismeréséhez.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások