SZÉTVERT EGY MONET-FESTMÉNYT, HAT ÉV BÖRTÖNT KAPOTT

Hat év börtönre ítélte a dublini bíróság azt az ír férfit, aki 2012-ben megrongált egy Monet-festményt az ír nemzeti galériában.

A 49 éves Andrew Shannon ököllel ment neki a 10 millió euró (több mint 3 milliárd forint) értékre tartott -Argenteuil medence egy vitorlással- című képnek, és be is szakította a vásznat. Másfél évükbe került a restaurátoroknak, hogy eredeti állapotába állítsák vissza a művet, és azt újra kiállíthassák.

A férfi a letartóztatása után azt mondta, a vandál tettel bosszút akart állni az államon. Később a bíróságon azzal védekezett, hogy csak megszédült, és meg akart támaszkodni, de véletlenül épp úgy esett hogy beledőlt a festménybe. A bíróság a múzeum biztonsági kameráinak felvételeit végignézve úgy döntött, az első magyarázat állhatott közelebb a valósághoz.

A férfi helyzetén valószínűleg  az sem javított, hogy a letartóztatása után házkutatást tartottak nála, és a lakásán a rendőrök 50 lopott műtárgyat találtak. A börtönbüntetésének letöltése után ki lesz tiltva az ország galériáiból.

Szóval ha ön mostanában múzeumba megy, ne így próbáljon bosszút állni a kormányon.

Az eset azért is elgondolkodtató, mert van hogy egy gyilkosságért 3-4 év börtönt kapnak, míg egy Monet-festményért 6 évet is.

Szólj hozzá

Hozzászólás