EZT TESZI AZ AGGYAL AZ ÉJSZAKAI MUNKA

EZT TESZI AZ AGGYAL AZ ÉJSZAKAI MUNKA

Rengeteget hallani az éjszakai munka ártalmairól és következményeiről, hiszen az éjszakai munka a biológiai óránkkal ellentétes.

Egy újabb kutatásban az éjszakai munka agyra gyakorolt hatását vizsgálták meg és megdöbbentő eredményre jutottak a Swansea-i Egyetem és  a Toulouse-i Egyetem kutatói.

A témával kapcspcsolatban korábban írtuk, hogy a rendszeres alváshiány az agysejtek elhalásához vezethet. Az egerekkel folytatott kísérletek szerint a hosszantartó alváshiány bizonyos agysejtek 25 százalékának elhalásához vezet – írták a Pennsylvaniai Egyetem orvostudományi karának kutatói a The Journal of Neurosience című folyóiratban megjelent tanulmányukban! Ide kattintva elolvashatod a részleteket

A kutatás eredményei alapján az éjszakai munka gátolja az agyműködést és öregíti is azt.

A Franciaországban elvégzett vizsgálat alatt 3000 alany memóriáját, gondolkodási sebességét és kognitív képességeit tesztelték.

Az eredmények szerint azoknak a kísérleti alanyoknak az agya, akik több mint 10 évet voltak éjszakai munkában körülbelül 6 és fél évet öregedett. Az agy regenerálódásához pedig legalább 5 év szükséges nappali munkában.

loading...

Philip Tucker, a Swansea-i Egyetem kutatója vizsgálat eredményeiről a következőket mondta:“Lényeges hanyatlást tapasztaltunk az agyműködésben. Valószínű, hogy ha bonyolultabb feladatot vállalnak, talán több hibát ejtenek, és esetleg százból egynek messzemenő következményei lehetnek, azt azonban nehéz lenne megmondani, hogy a mindennapi életben ez milyen hatással járna”.

A tudósok szeretnék, hogy az emberek tisztában legyenek az éjszakai munka agyra gyakorolt hatásaival, mégis nagyon kevés helyen esik szó róla.

Azt is szeretnék, hogy ez a probléma bizonyos mértékben megszűnjön, és ezt szerintük a munkaidő-beosztás áttervezésével lehetne elérni.

Valóban ijesztő hogy az éjszaki munka milyen hatással van az agyunkra, és mégis mennyire keveset foglalkozunk ezzel.

Facebook hozzászólások