KISZIVÁROGTATTÁK A STAR WARS 7 TELJES TÖRTÉNETÉT!

KISZIVÁROGTATTÁK A STAR WARS 7 TELJES TÖRTÉNETÉT!
loading...

A Star Wars szériát szinte mindenki ismeri, ha akarja, ha nem és mindenki biztosan látott belőle legalább egy részt.

A Star Wars 7. részét milliók várják annak ellenére hogy nagy felháborodást keltett hogy a Disney csinálja. Most állítólag kiszivárgott a 7. rész szinte teljes története.

Először nézzük meg a film előzetesét aztán jöhet a sztori:

Luke száműzetésben, Leia a Köztársaság élén

30 évvel járunk A Jedi visszatér eseményei után. Azzal, hogy a megtért Darth Vader beledobta Palpatine-t a Halálcsillag 2.0 reaktorába, a lázadók csak az endori csatát nyerték meg, a galaktikus polgárháborút még közel sem.

loading...

Leia hercegnő ugyan lelkiismeretes vezetőként irányítja a Köztársaságot (C3PO és R2 is nála van, akárcsak az első Star Wars legelején), a férje, Han Solo pedig még mindig rengeteg rázós bevetést teljesít a Millennium Falconnal, mégsem lehet kimondani, hogy nyerésre állnának. A hangulat olyasmi, mint 1944-ben, a partraszállás után: a gonosz birodalma még áll, a szövetségesek pedig óriási veszteségek árán menetelnek a győzelem felé. A Köztársaság jelenlegi központja a pletykák szerint a Yavin, aminek a dzsungellel és ősi templomokkal teli holdján már a '77-es Star Wars idején is jól kiépített lázadó bázis volt.

Luke az elmúlt harminc évben hét Jedi-tanítványt nevelt fel, jelenleg viszont önkéntes száműzetésben él. Régi barátai és harcostársai közül senki sem tudja már, pontosan mi történt vele, csak annyi bizonyos, hogy nem halt meg, nem őrült meg, és nem csábult át az Erő sötét oldalára. A néző viszont láthatja majd, hogy Luke a régi mesterk, Obi-Wan, Qui-Gon és Yoda szellemeivel társalogva (érdekes, hogy Anakint nem említi a szivárogtató) felismrte: ha egyszer majd az új Jedi rend lesz a béke őre a galaxisban, akkor semmiképp sem szabad olyan szorosan együttműködnie a fennálló rezsimmel, ahogyan azt a Régi Köztársaság és a Jedi Tanács tette. Szuperzsaruk helyett inkább háttérbe húzódó, titkos testvériségnek kellene lenniük, különösen amiatt, mert az Erő útjai újabban egyre kifürkészhetetlenebbek.

Fekete a főhős

Az Erő, ahogy az a hivatalos alcímben is szerepel, valóban felébredt, egyfajta kozmikus rezgésként: szerte a galaxisban arra ébrednek rá az átlagemberek, hogy érzik ezt a misztikus energiamezőt. Mintha a 66-os parancs, azaz a galaxis Jedijeinek levadászása után visszahúzódó Erő most ezer csáppal kinyúlt volna, hogy emberek (és űrlények) tessék használni a hatalmamat, mert nagy dolgok vannak készülőben! Ilyen frissen Erő-érzékennyé vált, tinédzser karaktert alakít Daisy Ridley, Adam Driver és John Boyega is.

Boyegát egyértelműen az új trilógia ifjú Skywalkerének szánja a Disney és a Lucasfilm: ő lesz Deak, az egyszerű parasztgyerek, aki a világot megmentő hősök útjára lép. A film elején rohamosztagosként szolgál egy Birodalmi Inkvizítort (ők a Jedik és a Sith-ek tudásszintje alatt álló, harcorientált Erő-használók, akiket a Császár és Vader vadászkutyáknak használt a rejtőzködő Jedik felkutatásakor), akit a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie alakít, és aki

Meg akar találni egy titokzatos Erő-használót a Tatunion!

Ám Boyega rájön, hogy ő is Erő-érzékeny, ezért inkább megszökik a Tatuin felett állomásozó birodalmi csillagrombolóról, így a Birodalom maradéka számára szökevény árulóvá válik.

A fiatal női főhős Han és Leia lánya

Nem nehéz kitalálni, hogy Daisy Ridley karaktere, Kira az a friss hús Erő-használó, akit a Birodalom annyira meg akar találni. Ő Han Solo és Leia hercegnő lánya, de ezt az Inkvizítorok ügynökei és a Köztársaságba férkőzött kémek miatt eddig mindenki előtt sikeresen titkolta. 

A lány a Max von Sydow által megformált, öreg kiborg, Montross gyámsága alatt él a Tatuinon, egy AT-AT lépegető roncsaiban.

Az öreg állítólag a lány nagyapját, Anakin Skywalkert és Obi-Want is ismerte, bár nem az I-II-III. epizódokban elmesélt konkrét klónháborús ütközetek veteránja. Csak egy öreg katona, aki még emlékszik a régi, zavaros időkre, amik gépszörnyet csináltak belőle.

Kira ésa vén kiborg minden idejüket azzal töltik, hogy az Erőhöz kötődő, kacatoknak látszó ereklyéket kukáznak össze, vagy vásárolnak meg mindenféle gyanús alakoktól a bolhapiacon. Az öreghez került például Vader sisaklemeze is.

A Solo-lány azonban egyik nap még egy ennél is sokkal izgalmasabb dolgot talál: Luke régi, kék fénykardját, ami ugye még akkor volt a nagybátyjánál, amikor a nagyapja lecsapta a kezét a felhővárosi párbajjelenetben.

A nagy találkozás

Hát persze, hogy Kira és az öreg kiborg összetalálkoznak Boyega rohamosztagosával, és mivel olyan erők loholnak a nyomukban, akikkel ennyien nem bírnak el (a Jedi-szagot megérző Inkvizítor-kopóasszony és a katonái ugye), az utolsó pillanatban befut értük Han és Csubakka a Millennium Falconnal, és szépen kitörnek a birodalmiak gyűrűjéből.

Egy Mon Calamari cirkálón tartott tanácskozás alatt kiderülnek a rokoni viszonyok, az öreg Han pedig egészen megkedveli Boyegát, mivel a fiatalkori énjére emlékezteti (az ugyanis még George Lucas régi ötlete volt, hogy Han kadét korában meglépett a Birodalmi Repülőakadémiáról, miután a felettesei nem nézték jó szemmel, hogy kiszabadított egy vuki rabszolgát). De nemcsak Han és Csubakka térnek vissza régi ismerősként: egy vicces jelenetben majd csatlakozik a csapathoz az öreg Lando Calrissian is, oldalán azzal a kék sullusti pilótával, akivel szétlőtték a második Halálcsillagot.

Han Solo a pletykákkal ellentétben viszont nem a 7. részben hal meg, hanem majd csak a következőben (már ha egyáltalán meghal, hiszen a karaktert már A Jedi visszatérben is ki akarták nyírni Harrison Ford kérésére, de véfül mégsem így történt).

Ekkor ismerjük meg a Yavinon berendezkedett, Han Solo-mentalitású, fiatal X-Wing pilótákat is, akik már évek óta a Birodalom maradéka ellen harcolnak:

 • Oscar Isaac karakterét Darklighternek hívják, így valószínűleg Luke gyerekkori barátjának, a Halálcsillag elleni támadáskor hősi halált halt pilótának, Biggs Darklighternek lesz a rokona. Jelenleg ő a Kék kódnevű X-szárnyú kötelék vezetője.
 • Domhnall Gleeson szintén egy vagány, fiatal pilóta. Korábban birodalmi tiszt volt a flottában, de átállt a Köztársaság oldalára.
 • Az Erővel zsonglőrködő ifjonc átáll a Sötét Oldalra

A harmadik legfontosabb, fiatal Erő-használó karaktert Adam Driver fogja alakítani. A rajongók megnyugodhatnak: őt is ambiciózus, vakmerő X-Wing pilótaként, a Vörös kötelék parancsnokaként és a Köztársaság nagy reménységeként ismerjük meg a film elején (a trailerben őt láttuk a víz felett elhúzó pilóták egyikeként), de átcsábul a Sötét Oldalra! Sőt, őt is kiborggá fogják átoperálni, akárcsak Anakin Skywalkert, és állítólag ő lesz majd a folytatásokban a Darth Revanra hasonlító, maszkos, piros fénykardos gézengúz. A trailerben látható, keresztvasas sugárpallost is ő eszkábálta össze titokban mindenféle kacatból (ezért nem olyan tradicionális a kinézete, mint a korábbi filmekben látottaké), de ezt később lecseréli majd egy másikra.

A bukott jófiú rosszban sántikáló mestere egy havas-erdős bolygón élő, eddig sosem látott, ősi, idegen fajba tartozó Sith lesz, aki tanulva egykori tanítványa, Palpatine császár hibáiból, most már sokkal körmönfontabb módon, a béna birodalmiak nélkül akarja leigázni a galaxist. Őt Andy Serkis alakítja, ez a karakter narrálta végig a trailert is. Az új Sith űrlény legalább olyan erős lesz, mint az öreg Luke, és a pletykák szerint egy irgalmatlanul látványos fénykardpárbaj is lesz kettejük között.

Az elveszett Luke is megkerül

A nagy családegyesítésbe végül maga Luke is beszáll – elvégre az ő elkallódott, majd megkerült kék fénykardja indította el lavinaszerűen az eseményeket. Egyedül Han és Leia ismerik azt a titkos Jedi-szentélyt, ahol Luke jelenleg él, így a Millennium Falcon újra elindul a hiperűrbe, most már a régi és az új karakterekkel együtt.

Luke egy hatásos jelenetben itt dobja le először a fejéről a Ben Kenobi-stílusban hordott fürdőköpenye csuklyáját. Kiderül, hogy az útkereséssel töltött remeteévek alatt újabb fiatal tanítványt fogadott: ezt az ifjú padawat alakítja az Oscar-díjas Lupita Nyong'o.

Kötelező szerelmi szál, látványos fénykardpárbajok

A nagy egymásra találás után a renegát rohamosztagos és Han lánya is Luke új Jedi-tanítványa lesz. Természetesen a két fekete fiatal (Nyong'o és Boyega) között szerelem is szövődik, később pedig Han Solo lánya is összejön a fentebb már emlegetett Kék Vezérrel, azaz az ifjú Darklighterrel (Oscar Isaac).

A Disney ugyanis azt akarja, hogy az új trilógia legfontosabb szereplői a fiatalok (azaz John Boyega, Daisy Ridley, Oscar Isaac, Domhnall Gleeson és Lupita Nyong'o) legyenek, akik Csubakkával és a guruló droiddal bandázva idővel majd a nagy öregek, Han, Luke és Leia nélkül is belevethetik magukat a későbbi kalandokba. A trailerben látható focilabdarobot egyébként Kira tulajdona, és a Disney külön kérésére lett ilyen viccesen idétlen.

A 7. részben tehát lényegében két ellentétes oldalon álló, központi karakter életútját és egymás elleni harcát követhetjük végig: hogyan lesz Boyega Jedi-üldöző rohamosztagosából jófiú, Driver pedig ígéretes X-Wing pilótából Sith-tanítvány.

A film utolsó harmadát azonban már nem spoilerezte el annyira részletesen az informátor,

csak érdekes információmorzsákat említ. Íme:

 • Spoiler Man úgy tudja, a Sullarn nevű, havas-erdős, skandináv utánérzésű bolygón a Köztársaság egy új szuperfegyvert épít,
 • az viszont érdekes lesz, ha az idegen Sith mester is ezen a jégbolygón bujkál,
 • Lawrence Kasdan, akinek A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér forgatókönyvét köszönhetjük, három nagy fénykardpárbajt írt hetedik részbe: az első kettő csak azt demonstrálja, mennyire tapasztalatlanok az ifjú Erő-használók, a harmadik viszont atomdurva lesz, és még évek múlva is emlegetni fogjuk,
 • az eddig is óriási Star Wars-rajongó hírében álló J.J. Abrams rengeteg olyan konkrét utalást (díszlet, jelmez, szereplő, stb.) és apró kikacsintást pakolt a filmbe, amitől elélveznek majd a régi trilógia fanatikus rajongói,
 • az egész film dizájnja olyan lesz, mintha a '80-as években készült volna, pár évvel A Jedi visszatér után,
 • a jelenetek 70 százaléka kézzel készített, habszivacs díszletekkel és kellékekkel forgott, csak a maradékban használtak CGI-t,
 • a digitális utómunkának viszont egyelőre még csak 20 százaléka készült el,
 • sok-sok klasszikus csillagromboló vonul majd fel,
 • szupercsillagrombolóra azonban ekkor már nincs pénze a Birodalomnak,
 • állítólag Boba Fett is felbukkan majd a filmben: nem emésztette meg a Sarlakk-verem, hanem (ugyanúgy, ahogy a korábbi folytatásokban), a fegyverarzenáljával kirobbantotta magát a szörny gyomrából (persze ettől még bárki lehet a mandalori páncél alatt, nem kell feltétlenül a nyugdíjas Fettnek lennie),
 • ahogy a tatuini sivatagban látott Krayt sárkány csontváza is,
 • a midikloriános marhaságot végre örökre elfelejthetjük, mert az Erő megint az a titokzatos energiamező lesz, fura barlangokkal és látomásokkal, aminek a Birodalom visszavágban megismertük,
 • az "Én vagyok az apád!"-jellegű, tényleg meglepő dramaturgiai fordulatokat Abrams a 8. részre tartogatja,
 • például hogy Max von Sydow öreg kiborgja nem véletlenül érdeklődik annyira a Jedik és a Sith-ek ereklyéi iránt: az is lehet, hogy valójában a Sith-ek táborát erősíti,
 • Leia nem igazán foglalkozik az Erővel, minden energiáját leköti a nagypolitika,
 • R2D2 a film vége felé ismét Luke régi X-szárnyújában találja magát,
 • a Tatuin, a Yavin és az új, Sullarn nevű fagyos bolygó mellett a Coruscantot is látni fogjuk,
 • a Disney kifejezett kérésére nem lesz vér és durva erőszak a filmben.
Read previous post:
SZÉTVERT EGY MONET-FESTMÉNYT, HAT ÉV BÖRTÖNT KAPOTT
SZÉTVERT EGY MONET-FESTMÉNYT, HAT ÉV BÖRTÖNT KAPOTT

Hat év börtönre ítélte a dublini bíróság azt az ír férfit, aki 2012-ben megrongált egy Monet-festményt az ír nemzeti galériában....

EZT TESZI AZ AGGYAL AZ ÉJSZAKAI MUNKA
EZT TESZI AZ AGGYAL AZ ÉJSZAKAI MUNKA

Rengeteget hallani az éjszakai munka ártalmairól és következményeiről, hiszen az éjszakai munka a biológiai óránkkal ellentétes. Egy újabb kutatásban az...

Close