A bűncselekmény áldozatai

A bűncselekmény áldozatai

A bűncselekmény áldozatai

Kevesen tudják, sokan nem hiszik, de évente 10-12 ember kap jogerősen letöltendő börtönbüntetést állatkínzásért.


 

Hogy ez sok, vagy kevés azon persze lehet vitatkozni. Ha kevés, az azért is van, mert ennek a cselekménynek nagy a látenciája, azaz sok a felderítetlen, napvilágra nem kerülő eset. Úgy mint pl. a családon belüli erőszak, vagy a zaklatások esetében.

A magyar ember szereti feljelenteni a szomszédját, ha túl közel ültet egy bokrot a kerítéshez, büdösek a tyúkjai, ha hangosan szellent, vagy csak úgy bármiért.De legritkább esetben azért, mert 1 méteres láncra köti, vagy éhezteti a kutyáját. Ha valaki kidob az út mellé egy kutyát az autóból, a szemtanú (ha van) sopánkodik, sikoltozik, hívja az állatvédőket (majd szidja őket, hogy 2 percen belül miért nincsenek ott) de eszébe nem jut felírni a rendszámot, tanúskodni meg nem végképp nem hajlandó, mert az macerás. Ez van.

Nem a törvény rossz, nem minden esetben hatóság trehány, nekünk kell megváltozni fejben.

Amikor az utcán, vagy az út mellett kóborló kutyát, horribile dictu falkát látunk, ne az jusson eszünkbe, hogy “veszélyes dögök”, vagy ne az jusson csak eszünkbe, hogy “szerencsétlen kóbor, éhező állatok”.

loading...

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netextra.hu/newsletter/

Állampolgárként, főként felelős hivatalnokként gondoljunk arra is, hogy ők egy, a törvény által 2 év szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmény áldozatai.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. 244.§ (1) b./ pontja szerint aki „gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Ugyancsak a Btk. szerint felbujtó: A felbujtás elkövetési magatartása a rábírás, ami a tettesre gyakorolt olyan pszichikai ráhatás, amely kialakítja a tettesben a konkrét bűncselekmény elkövetésére vonatkozó szándékot. Ez szóban, írásban, ráutaló magatartással egyaránt megvalósulhat. Büntetési tétele, az elkövetőével azonos lehet.

Gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy ez utóbbi bűncselekményt a hivatal alkalmazottja követte el, közalkalmazotti minőségében. Dr. Boros Imre állatorvos.

loading…


Facebook hozzászólások