HOGYAN ÖL MEG A STRESSZ?

HOGYAN ÖL MEG A STRESSZ?
loading...

Belegondolt már abba hogy a stressz milyen hatással van az egészségére, és hogyan teszi tönkre lassan? [cn-social-icon]

Elsődleges stressz hormonunknak, a kortizolnak jelentős befolyása van a testünkre és az egészségünkre. Amikor a stresszes időszakok megnövekednek életünkben, akkor a kortizol szint is emelkedik, és ez mindenre kihatással lesz az immunrendszertől a mentális egészségig.

Nézzük meg mi történik ha megemelkedik a kortizol szint, és mit tehetünk ellne.

Gondolkodás és emlékezet

Ha folyamatosan stresszben él, akkor valószínűleg a memóriája sem fog jól működni. Ez azért van így, mert agyunk azon része, amely az emlékek tárolásáért felel nagyon nagy számú kortizol receptort tartalmaz. Amikor a kortizol szint magas, akkor az agy ezen része túlterheltté válik, és ez lokális elsorvadást okozhat ezen a területen.

loading...

A magas kortizol szint rombolja a hippokampuszt és az enyhétől a súlyos okoz memória veszteséget. És ez általában csak az egyik terület azok közül, amelyet érint egy krónikusan stresszes ember esetében.

Az immunrendszer működését érintő veszélyek

A T-sejtek fontos szerepet töltenek be immunrendszerünkben, pontosabban az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevői. A sterssz megakadályozza a T-sejtek osztódását.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A kortizol kihat a gyulladások esetén adott immunválaszra is, mivel korlátozni tudja a hisztamin működését. A gyulladás tulajdonképpen természetes része szervezetünk gyógyulási folyamatának, másrészről a krónikus gyulladás olyan káros folyamat, amely segíti a kórokozók terjedését és rontja az immunrendszer működését.

Azok, akik krónikus stressztől szenvednek, sokkal inkább kitettebbé válnak a fertőzések számára, a korlátozott immunválaszok miatt. Azokat a sejteket, amelyek azért felelősek hogy a fertőzéseket elhárítsák, elárasztja a kortizol, akkor nem képesek elvégezni a munkájukat.

Öt természetes módszer a kortizol szint csökkentésére

Jó éjszakai alvás!

Köztudott hogyha rosszul alszunk, akkor másnak rosszul érezzük magunkat.

Tanulmányokból már azt is tudjuk, hogy azoknak, akik csak napi 6 órát alszanak 50%-kal magasabb a kortizol szintjük, mint azoknak, akik napi 8 órát töltenek alvással.

Ha nincs meg a napi 8 óra alvás, akkor próbáljunk meg időnként kicsit pihenni, hogy ezzel csökkentsük a kortizol szintet.

Meditáljon gyakran!

A meditáció csodákat tesz a fizikai és lelki egészségünkért, még abban is segít, hogy megküzdjünk a stresszel!

Orvosilag bizonyított, hogy azoknak az embereknek akik gyakran meditálnak, alacsonyabb a kortizol szintjuk, és a vérnyomásuk is alacsonyabb.

Igyon teát!

Bizonyára észrevették már hogy egy csésze tea megnyugtató. Tudományosan bizonyított hogy a tea csökkenti a kortizol szintet.

Hallgasson zenét!

Eléggé figyelemreméltó, hogy a zene mennyire meghatározza a hangulatunkat, és akár az egészségünket is. A zenének nagyon erős nyugtató hatása van, amely csökkenti a stressz szintet, és segít abban, hogy könnyebben megbirkózunk a stresszes helyzetekkel.

A nap legstresszesebb időszakaiban tegyen be valamilyen megnyugtató zenét. Meg fog lepődni, hogy ez az egyszerű megoldás, milyen hatékony!

Nevetés!

Ez nyilván nem jön magától egy stresszes időszakban, de próbáljon meg nevetni több alkalommal egy nap folyamán. Tanulmányok kimutatták, hogy az egyszerű nevetés, közel a felére tudja csökkenteni a kortizol szintet! [cn-social-icon]

Read previous post:
MEGSZÓLALT A GÓLYATÁBORBAN MEGERŐSZAKOLT LÁNY
MEGSZÓLALT A GÓLYATÁBORBAN MEGERŐSZAKOLT LÁNY

Megszólalt az a fiatal lány, akit tavaly nyáron az ELTE gólyatáborában megerőszakoltak és megvertek. Azért döntött úgy, hogy interjút ad,...

HÁNY EMBERT ÖLNEK MEG A GYÓGYSZEREK?
HÁNY EMBERT ÖLNEK MEG A GYÓGYSZEREK?

A gyógyszer reklámok végén elhangzik az a mondat hogy „A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.” De valószínű, hogy...

Close