MILYEN PROBLÉMÁKKAL JÁRNA MEGHÓDÍTANI A MARSOT, ÉS HOGYAN OLDANÁNK MEG?

MILYEN PROBLÉMÁKKAL JÁRNA MEGHÓDÍTANI A MARSOT, ÉS HOGYAN OLDANÁNK MEG?

Milyen problémákkal járna meghódítani a Marsot?

[good_old_share]


Rengeteg megoldásra váró gondba ütköznénk.

Az emberek fantáziáját már nagyon régóta mozgatja az, hogy mégis milyen lehetne meghódítani egy idegen bolygót.Ezek a gondolatok azonban egyenlőre még megmaradnak a sci-fi filmeknek, hiszen még nem tartunk olyan szinten, hogy mindezt kivitelezhettük is, legalábbis a hétköznapi emberek biztosan nem tudnak róla.

loading...

Persze egy ilyen művelet nem is lenne egyszerű, így nézzük is meg, hogy milyen gondokkal kellene megküzdenünk akkor, ha például a Marsot tűznénk ki célnak.

Azért foglalkozunk éppen a Marssal, mert napjainkban Elon Musk és a SpaceX egyre komolyabb terveket kezd szőni a Mars kolonizálásáról, és persze a céljuk az, hogy minél hamarabb el is jussanak oda, ehhez azonban még rengeteget kell fejlődni.

Először is tudnunk kell, hogy a mars nem a legalkalmasabb a kolonizálásra.

az éghajlata fagyos, az atmoszférája vékony, mágneses mezeje pedig nem véd a veszélyes sugárzásokkal szemben. Éppen emiatt elég nehéz lenne az élet az emberek számára a bolygón.

Ez azonban nem minden. Ha mindezt sikerülne leküzdenünk akkor is fennállna az a probléma, hogy a Marshódító utódok megszülése sem lenne túlságosan egyszerű.

Szakértők szerint olyan akadályokat kellene leküzdeniük a Marsi pároknak, amelyeket szinte lehetetlen, és erről részletesen is beszámoltak egy új tanulmányban.

Az első és legfontosabb probléma az, hogy a vörös bolygó felszínét jóval több káros sugárzás éri, mint a Földet. A sugarak nemcsak az agysejteket képesek roncsolni, de a daganat kialakulásának kockázatát is növelik.Hasonlóan súlyos probléma lehet a mikrogravitáció. A Mars tömegvonzása nagyjából a földi gravitáció egyharmadát teszi ki. Bár egy ideig szórakoztató ilyen körülmények közt tartózkodni, az emberi testet egyszerűen nem ilyen környezetre tervezték.

A korábbi, asztronautákon elvégzett kutatások már igazolták, hogy a mikrogravitáció felgyorsíthatja az izmok és csontok gyengülését, illetve látásromlást, kiszáradást, szívritmus-zavart és legyengült immunrendszert idézhet elő.

Ilyen körülmények között egy terhesség pedig hatalmas kockázatokkal járna, amit valószínűleg jelenlegi állapotunkban nem tudnánk leküzdeni.

A szakértők szerint azonban ez később áthidalható lesz különböző módszerekkel, azonban ezek a módszerek már az emberiség nehezebben fogadná.

Az idegen környezetben a telepeseknek valószínűleg új, a földiek számára nehezen érthető normákat kell majd kialakítaniuk.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netextra.hu/newsletter/

Elképzelhető, hogy a barátságtalan bolygó lakói idővel egészen másként tekintenek majd az abortuszra a rendellenes magzatok, illetve az eutanáziára a tartósan beteg emberek esetében, mint mi. Az sem kizárható, hogy a párok csak alapos genetikai vizsgálat után válhatnak majd szülőkké, hogy a lehető legnagyobb eséllyel hozzanak létre egészséges utódokat.

Ez még a megérthetőbb része, azonban az is könnyen elképzelhető, hogy a későbbiekben a génszerkesztés fejlődése után akár génszerkesztett embereket fogunk felküldeni a Marsra, vagy már a Marson fogjuk végezni a genetikai módosításokat annak érdekében, hogy könnyebb legyen leküzdeni az idegen bolygó környezetét.Ebben az esetben pedig mondhatni, hogy a Marsot már egy teljesen új emberi fej hódítaná meg, akik nagyban különböznének a mai emberektől, ami sokak számára ijesztő lehet, hiszen nemcsak a szokásain és a viselkedésünk térne el, hanem még a genetikánk is.

Ebben az esetben pedig egy olyan világban élnénk, amelyeket a sci-fi filmekben is látunk, és hatalmas kérdés, hogy a mostani emberiség hogyan fogadná, a génmanipulált embereket, és hogy a génmanipulált, új emberi faj hogyan kezelné a tőlük jóval gyengébb, átlagos embereket.

Neked mi a véleményed erről?

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások