A SÁRKÁNYGYÍKOK VÉRÉBEN LEHET A BAKTÉRIUMOK ELLENI FEGYVER

A SÁRKÁNYGYÍKOK VÉRÉBEN LEHET A BAKTÉRIUMOK ELLENI FEGYVER

A sárkánygyíkok vérében lehet a baktériumok elleni fegyver.


[good_old_share]

Rengeteg baktériumot hordoznak, rájuk mégsem hat semmi.
A komodói varánuszok egyes fehérjetöredékeinek olyan mikrobapusztító tulajdonságai vannak, amelyek segítségével a varánuszok szinte minden baktériumot el tudnak pusztítani, és teljesen védve vannak ellenük.

A szakértők úgy gondolják, hogy a varánuszok segíthetnek minket abban, hogy olyan antibiotikumokat fejlesszünk ki, amik még a legszívósabb baktériumokat is elpusztítják.

loading...

A komodói óriásgyík a világ legnagyobb élő szárazföldi hüllője. Akár 3 méter hosszúra is megnőhet, testtömege pedig a 160 kilogrammot is elérheti.

Az óriásgyík Indonézia kisebb szigetein fordul elő, és igazából azon a területen nincs ellenfele. A komodói sárkánygyík a saját élőhelyén egy csúcsragadozónak számít.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Hatalmas mérete ellenére nagyon gyorsa. Általában kisebb állatokat fogyaszt, de nem okoz gondot a nagyobb állatok megölése sem, így könnyedén elintézi a szarvasokat és a vaddisznókat is, de az is előfordul, hogy elejt egy-egy majmot.

A gyík szájában pedig 57 féle baktérium található, és mind az 57 igen veszélyes külön-külön is, nemhogy így egyben. Így ha megharapna egy állatot, de nem sikerülne megölnie, az állat akkor is meghal, ráadásul hatalmas szenvedéssel.

A varánuszoknak azonban egyáltalán nem okoznak gondot ezek a baktériumok, hiszen ők védve vannak ellenük a vérüknek köszönhetően.

Egyenlőre nem tudni, hogy a varánuszok hogyan hordozzák ezeket a baktériumokat. Egyes elméletek szerint a dögevéssel kerül a szervezetükbe, mások pedig így gondolják, hogy a szennyezett víz fogyasztásával kerülnek az élőlény szervezetébe.
Most egy nagyon fontos kutatást végeztek. Orvosok egy csoportja vérmintákat gyűjtött a komodói sárkánygyíkoktól, és több fajta vizsgálatnak is alávetették őket.

Az orvosok a vizsgálatok után a vért több baktériummal is letesztelték, és a tesztek eredménye alapján nagyon úgy tűnik, hogy a gyíkok vére szinte minden baktériumot képes legyőzni.

Egyenlőre még nem teljesen tiszta, hogy ez hogyan lehetséges, de további kutatásokat fognak végezni, és abban bíznak, hogy ezeknek a kutatásoknak a segítségével képesek lesznek a jövőben olyan gyógyszereket készíteni, amikkel az olyan betegségeket is legyőzhetik, amikre eddig nem volt ellenszer.

Most azt kezdik el vizsgálni, hogy vajon hogyan termelődnek ezek az anyagok.
[apss_share]

loading…


Facebook hozzászólások