HOGYAN VÉDEKEZZÜNK A KULLANCSOK ELLEN?

HOGYAN VÉDEKEZZÜNK A KULLANCSOK ELLEN?

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

Idén rengeteg a kullancs, így érdemes megfogadnunk néhány jótanácsot.

Idén sajnos rengeteg a kullancs, hiszen az enyhe tél kedvezett nekik, így most fokozottan veszélyes a szabadban sétálgatnunk és túráznunk.

Persze senkit sem buzdítunk arra, hogy ne mozduljon ki a lakásból, csupán néhány olyan tanácsot szeretnénk megosztani, ami jó védekezés lehet a kullancsokkal szemben, és néhány tévhitet is szeretnénk eloszlatni.A mostani időszakban a legaktívabbak a kullancsok, esőzések után pedig még inkább. Tehát éppen akkor, amikor mi magunk is szívesen indulunk el túrázni, vagy csak egyszerűen sétálni az erős részekben.

loading...

Azonban ne gondoljuk azt, hogy csak és kizárólag az erdős részekben találkozhatunk kullancsokkal, ugyanis ez nem így van. Köszönhetően az enyhe télnek, idén rengeteg a kullancs és akár a saját kertünkben is kullancs csípés áldozatai lehetünk.

Egy dolgot mindenképp jegyezzünk meg. A kullancsok ellen száz százalékos védelem nem létezik, így mindenképpen szerezzünk be, egy kullancscsipeszt.

Ezeket szinte minden gyógyszertárban lehet kapni, és ha úgy érezzük, hogy nincs rá szükségünk, akkor is jó ha van, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor kell. Inkább legyen egy ilyen csipeszünk, és ne kelljen, mint hogy szükségünk lenne rá, de nincs.

Ezeket a csipeszeket azért érdemes megvenni, mert ezekkel távolíthatóak el a kullancsok a legbiztonságosabban, hiszen ezért fejlesztették őket.

Ezen kívül beadathatóak kullancs elleni oltások is, azonban ezeket időben kell beadatni, hiszen 2-3 hónap, mire kifejtik a hatásukat.

Azoknak, akik oltás ellenesek, jó módszer lehet még a boltokban kapható kullancsriasztó szerek használata, és az, ha úgy öltüzünk fel túrák esetén, hogy megnehetítsük a kullancsok bejutását a ruhánk alá.

Vegyünk fel egy hosszú ujjú felsőt, és a zoknit szárába tűrjük be a nadrág szárát. Persze ezt a módszert nem mindig használhatjuk, hiszen a nagy melegekben senki sem fog így felöltözni, ilyenkor maradnak a kullancselleni spray-k és krémek.

És persze minden túrázás után alaposan nézzük át magunkat, hiszen minél előbb vesszük ki a kullancsot, annál kisebb az esély arra, hogy megfertőz minket.

De mit tegyünk akkor, ha mégis megcsípett egy?

A kullancsok csípése úgy működik, hogy belefúrják a fejüket a bőrünkbe, ezután pedig elkezdik szívni a vérünket.

Egy kisebb vér kiszívása után mondhatni visszaöklendez egy nagyobb mennyiségű méreganyagot, és ilyenkor kaphatjuk el a fertőzéseket.

Ha észrevesszük, hogy bennünk van egy kullancs, akkor ne pánikoljunk be, és ne húzzuk az időt, azonnal húzzuk ki a kullancscsipesszel, vagy ha az nincs nálunk, akkor egy szemöldökcsipesszel.

Fontos, hogy ne a testét fogjuk meg, hanem próbáljuk meg a fejénél megfoni, azaz minél közelebb a bőrhöz, és egy lendületes mozdulattal húzzuk ki.

Ne piszkáljuk, ne fogdossuk, ne csavargassuk, mert ilyen esetben a kullancs rögtön mégtöbb méreganyagot fog a szervezetünkbe juttatni. Megfogjuk és kihúzzuk.

Tévhit az, hogy krémezni kell, vagy hogy étolajat kell rátenni, és az is, hogy ki kell csavarni a bőrünkből.

Sokan azt mondják, hogy nagy baj, ha beszakad a feje, és benne marad a bőrünkben. Ez sem igaz, ugyanis nem a feje fertőz, hanem a méreganyag amit a testünkbe juttat. Nem probléma ha beszakad a feje, mert a bőrünk úgyis „kidobja” magából.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A kullancs fertőzés egy enyhe lázzal és izomfájdalmakkal kezdődik, ami gyorsan el is múlik, így azt hisszük, hogy minden rendben van, azonban ez nem igaz.

Az elmúlást követően gyorsan visszatér a láz,  ráadásul magasabban mint előtte, és erős fejfájás is kíséri, esetenkén szédülés és hányás is társulhat hozzá.

Ekkor már érezhetőek az idegrendszeri tünetek is, mint például a részleges bénulás és hasonlók. Ekkor már muszáj orvoshoz mennünk, mert ez már kórházi ellátást igényel, ha nem szeretnénk még nagyobb bajt.

Az ajánlott már akkor elmenni orvoshoz, ha az első láz jelentkezik, és lehetőleg a kihúzott kullancsot is tartsuk meg, hogy be tudják vizsgálni. 
Facebook hozzászólások