A LEGNAGYOBB TÉVHITEK A KULLANCSOKRÓL

A LEGNAGYOBB TÉVHITEK A KULLANCSOKRÓL

A legnagyobb tévhitek a kullancsokról.


[good_old_share]

Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.
A kullancsokkal kapcsolatban rengeteg tévhit él, és sokan úgy próbálják meg eltávolítani őket, ahogy egyébként nem szabadna.

Most összeszedtük a legnagyobb tévhiteket.

loading...

A kullancs a fák ágairól csap le.

Nagyon elterjedt tévhit az, hogy a kullancsok a fák ágairól ugranak rá az emberre. Természetesen ez nem igaz, és egy kicsit furcsa is lenne, ha a kullancsok a fák ágain ücsörögnének egész nap, és várnák hogy megjelenjen az áldozatuk, majd rávetnék magukat. A kullancsok leginkább füves, bokros területeken vadásznak. Egy-két méternél nem is másznak feljebb. Sőt, vannak olyan kullancsok is, amik víz közelében, a tóparton élnek.

Egyes kullancsoknak van szemük, ezek a hosszabb fűszálak hegyén várják az arra sétáló állatokat, embereket. Amelyiknek nincs, azok a Haller-szerv nevű tapogatóikkal, és hőérzékelő receptoraikkal azonosítják az áldozataikat.

Tehát a kullancsok nem a fák tetejéről ugranak rá az emberre.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Napos helyen támadnak a leginkább.

Sokan gondolják azt, hogy leginkább a napos helyeken támadnak a kullancsok, azonban ez szintén nem igaz.

Az igazság az, hogy kifejezetten kerülik a napfényt, hisz a forróságtól kiszáradnak és elpusztulnak. Nem is csípnek a napfénynek kitett testrészeken, inkább a sötét, párás helyeket kedvelik. Régebben főleg tavasszal, nyár elején és ősszel támadtak, de az évek óta tartó enyhe telek miatt most nagyjából egész évben számítani lehet kullancsokra, még akár télen is.

Ki kell csavarni a kullancsot.

Az sem igaz, hogy a kullancs feje menetes, és ki kell tekerni. Ha csavargatjuk és összenyomjuk, azzal csak azt érjük el, hogy az állat visszafecskendezi a kórokozókat. A kullancsot a lehető leggyorsabban, kullancs csipesszel, vagy ha az nincs kéznél, akkor körömcsipesszel, kissé emelve és hátra húzva, folyamatos mozdulattal kell kihúzni.

Foszforral, ecettel vagy zsírral kell kicsalogatni.

Sokan hiszik  azt, hogy ha a csípés területét bekenjük olajjal, zsírral vagy éppen ecettel, akkor a kullancs kijön magától. Igazából csak fuldokolni kezd tőle, és visszaöklendezheti a kórokozókat. Az sem baj, ha eltávolításkor beszakad a feje, mert nem ez okozza az agyhártyagyulladást vagy a Lyme kórt, hanem a váráramba jutott kórokozók.
Egy másik nagy tévhit az, hogy egy benyálazott gyufafejjel ki lehet csalogatni az állatot, mert szereti a foszfort. Ez már csak azért sem igaz, mert a gyufákban már nagyon régóta nincs foszfor. De még ha lenne is, akkor sem érnénk el vele semmit, maximum annyit, hogy visszafecskendezné a kórokozókat, ha piszkálnánk a gyufával.
Facebook hozzászólások