A máj az emberi test legnagyobb belső szerve, több száz feladata van, melyekben fontos, vagy egyedüli szerepet játszik. Részt vesz többek között az anyagcserében, az ásványianyag- és vitaminellátásban, úgynevezett “elővitaminokból” vitaminokat állít elő és vitaminokat tárol. A szervezetben található koleszterinmennyiségnek hozzávetőlegesen a felét a máj állítja elő. A májsejtek termelik továbbá a zsírok lebontásához nélkülözhetetlen epét, mely az epehólyagban tárolódik, és a közös epevezetéken át a patkóbélbe ürül.
E szervünk regenerálódó képessége kiemelkedő.
[cn-social-icon]
Kell-e a májat “méregteleníteni”, “tisztítani”?
A máj fő feladata a méregtelenítés, a bélből felszívódott vegyületek (köztük mérgező anyagok) lebontása és kiválasztása az epébe vagy a vérbe, ezáltal hozzájárulva a szervezet belső kémiai egyensúlyához.
A máj a méregtelenítésért felelős legfőbb szervünk, ami, ha megbetegedik, az az egész szervezetre hatással van.
Májerősítő ételek:
– kemikáliáktól mentes organikus ételek
– karcinogéneket eltávolító zöldségek, mint a brokkoli és a káposzta
– a gyökerek és a répa béta-karotin tartalmuk miatt javítják a májfunkciókat
– az egészséges olajak, mint az olíva és a kókusz, argán meggátolják az epekő kialakulását
– hagymafélék és fokhagyma
– a 85%-os kakaótartalmú étcsokoládé magas antioxidáns tartalmú
– megfelelő folyadékpótlás
– avokádó és diófélék
– az almafélék magas pektin tartalmuk miatt védik az emésztőszerveket
– napi 1 pohár víz, két evőkanál citromlével keverve
– zöld színű, leveles zöldségek
A máj a méreganyagok semlegesítése mellett epét is termel, amely segíti a zsírok emésztését, és a vért is tisztítja.
Májkárosító anyagok:
– genetikailag módosított ételek
– transz-zsírsavak és hidrogénezett olajak
– fruktóz
– szénsavas üdítők
– majdnem az összes előre készített ételben található ízfokozó
– alkohol
– gyorsételek
– szója-alapú ételek
– gyógyszerek
Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/
Életmód:
– a rendszeres testmozgás javítja az emésztést
– mindenképp rágja meg jól az ételt
– izzadás
– méregtelenítsen rendszeresen, ne hagyja felgyülemleni a méreganyagokat
– ne dohányozzon
– kerülje a kemikáliákat tartalmazó tisztító és tisztálkodó szereket
– kerülje a kemikáliákat tartalmazó növényvédőket és rovarirtókat
A legfontosabb májvédő növények
Máriatövis
Népies neve őszbogáncs, a legismertebb és leghatásosabb májvédő növény. Gyógyászati célokra a növény termését használják. Fő hatóanyagai az úgynevezett flavonoglikánok (három alkotórészből álló szilmarinkomplex), tartalmaz továbbá keserűanyagot, linolsavat és olajsavat is.
A flavonoglikánok segítik a májsejtek osztódását és regenerációját, valamint stabilizálják a májsejtek sejthártyáját, és megkötik a szabadgyököket.
A növény kivonatából készítenek vény nélkül kapható tablettákat és kapszulákat, terméséből és leveléből pedig teát. Súlyosabb esetekben orvosi, kórházi kezelésként is alkalmazzák injekciók, infúziók formájában.
Teakészítéskor a termésből vagy a levélből egy teáskanálnyit leöntünk 250 ml forró vízzel, majd tíz perc áztatás után leszűrjük. Melegen fogyasszuk naponta háromszor: reggel éhgyomorra, valamint ebéd és lefekvés előtt.
Articsóka
Az articsóka szintén hasznos májvédő növény. Elsősorban a levelét használják fel, néha a gyökerét is. Keserűanyagok, flavonoidok és cseranyagok találhatók benne. Hatásai közül kiemelendő a májsejtek regenerációjának elősegítése, valamint az epefolyadék-termelés fokozása. Serkenti továbbá az epeelfolyást, illetve az epehólyag és az epeutak összehúzódását. Szélhajtó, görcsoldó, étvágyserkentő, továbbá segíti a gyomorkiürülést is.
Teaként és különböző készítmények alkotóelemeként is használatos. Az articsóka teát a növény leveléből készítik. A növény nyersen felhasználható salátákhoz, és köretként is tálalható. Az articsókatartalmú készítmények hosszú távon szedhetők, azonban heveny tünetek esetén, akut máj- és epeúti gyulladás, valamint veseelégtelenség esetén nem alkalmazható.
Meleg citromos víz – ez egy kiváló módja annak, hogy a májat minden reggel megtisztítsuk. Ez nem limonádé, ezért ne adjunk hozzá cukrot, vagy bármi mást. Csak tisztított vizet és egy egészséges adag friss citromlevet használjunk. Egyes szakértők, mint pl. AF Beddoe szerint, aki a “Biological Ionization as Applied to Human Nutrition” könyvet írta a biológiai ionizáció emberi táplálkozásban való alkalmazásáról- úgy véli, hogy a máj citromos vízre válaszként több enzimet termel, mint bármely más étel fogyasztásakor.
Fokhagyma – Főzzünk sokszor fokhagymával, vagy tegyük rá a következő tál salátánkra. A fokhagyma kén-vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek enzimeket aktiválni a májban. Az allicin és a szelén jó májvédők.
Avokádó – Még egy ok, amiért érdemes avokádót fogyasztanunk. Egy japán tanulmány úgy találta, hogy az avokádó olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek védik a májat a károsodástól. Amikor 21 más gyümölccsel összehasonlították, az avokádó ígérte a legnagyobb májvédelmet a galaktózamin: egy “erős” toxin ellen, amelyről kimutatták, hogy sokkal nagyobb májkárosodást okozhat, mint az emberi vírusos hepatitisz.
Koriander– Ezt a sokoldalú gyógynövényt szinte bármilyen ételhez hozzá lehet adni, többek között salátákhoz és turmixokhoz. Ez a gyógynövény segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, amivel a máj csak küszködne.
Kurkuma – Egy másik nagyon jó fűszer, rengeteg pozitív hatással. A kurkuma állítólag nem csak védi a májat a károsodástól, hanem ösztönzi a májsejtek regenerálódását is. Ezen túlmenően, növeli a természetes epe termelést és segít a testet toxin-mentes állapotban tartani. A máj megtisztítása elengedhetetlen, ezeket a máj-tisztító megoldásokat pedig akár minden nap lehet gyakorolni.
További otthoni módszerek:
– bojtorján: májtisztító és méregtelenítő
– zöldtea: magas catechin tartalma miatt javítja a májfunkciókat
– gyermekláncfű: természetes méregtelenítő
– kurkuma: gyulladáscsökkentő, cirrózis tüneteit csökkentő
– fahéj: csökkenti a vér glükóz és fruktóz szintjét
– aloe vera: emésztést javító, fájdalomcsökkentő
– alfa-lipon sav: antioxidáns
– aktív szén: májvédő, méreganyag elnyelő
– az édesköménymag fogyasztása étkezések után segíti az emésztést
– ne fogyasszon vas tartalmú táplálék-kiegészítőket
[cn-social-icon]