ILYEN BETEGSÉGEKET KAPHATUNK EL A HÁZIÁLLATAINKTÓL!

ILYEN BETEGSÉGEKET KAPHATUNK EL A HÁZIÁLLATAINKTÓL!

A háziállatoktól is elkaphatunk betegségeket, amikkel jobb ha tisztában vagyunk!

[cn-social-icon]

Tinea: A bőr gombás fertőzése. Az állatoknál szőrtelen, piros közepű foltokban jelentkezik, míg az embereknél vörös, kerek foltokban bukkan fel. A foltok erős viszketéssel, szúró, égő érzéssel járnak.

A Tinea betegségért felelős gomba spórái hónapokon keresztül is túlélnek, és az elhalt hámsejteken szaporodnak el. Ezt a betegséget helyileg ható kenőccsel, és antibiotikummal kell kezelni.

Macskakarmolási betegség: Ha megkarmol a macsa, akkor egy Bartonella henselae nevű baktérium kerülhet a szervezetünkbe. Ez a baktérium az állatok közel felében megtalálható. A macskakarmolás betegség tünete, hogy az érintett terület bedagad, kivörösödik, viszket.

loading...

Ezenkívül láz, fejfájás, ízületi fájdalom is jelentkezhet. Az esetek többségében rövid időn belül elmúlik. Gyógyszeres kezelésre csak akkor van szükség, ha a megkarmolt embernek immunkárosodása van.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Szalmonella: Egy felmérés szerint a hüllők több mint háromnegyede hordozza a szalmonellát, sokszor úgy, hogy semmilyen tünetet nem mutatnak. Emberek esetében a fertőzés tünete a hányás, hasmenés, magas láz, fej és hasfájás.

Amennyiben házi kedvencként hüllőket tartunk, akkor rögtön mossunk kezet, miután elláttuk őket. Fontos hogy a terráriumukat soha ne tisztítsuk a konyhai mosogatóban. Ha a kádban mossuk ki, akkor is fertőtlenítsünk utána!

Toxoplazmózis: A macskák ürüléke terjeszti ezt a gyakori betegséget, ami a terhes nőkre jelenti a legnagyobb veszélyt, ugyanis a kórokozó, a méhlepényen átjutva, súlyos fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál.

A toxoplazmózis tünetei a fej-, torok- és izomfájdalmak, a láz, és a megnagyobbodott nyirokcsomók. Az esetek többségében nincs szükség gyógyszeres kezelésre. Ritka esetben antibiotikumot kell bevenni.

Férgesség: Általában embernél és állatnál is hasonlóak a tünetek, tehát hasmenés, köhögés, hasfájás, véres széklet, fogyás, fáradékonyság jelentkezhet. Időnként a férgek jól láthatóak a székletben is. A férgességnek többféle változata van, ami egyes fajú kutyáknál, és macskáknál gyakoribb.

A férgességet vényköteles féregirtó gyógyszerrel kell kezelni. Ennél a betegségnél a megelőzés is fontos, tehát mossunk gyakran kezet, főleg akkor, ha az állatainkkal foglalkoztunk.

Egy amerikai kutatás eredménye szerint, a csípős, kesernyés ételek rendszeres fogyasztása csökkenti a bélférgesség kialakulásának valószínűségét. A megelőzés érdekében ezért együnk gyakran kurkumát, cayenne-i borsot, gyömbért, vagy fokhagymát tartalmazó ételeket.

Veszettség: Szerencsére nagyon ritka betegség, mert halállal végződik. A veszettség megelőzése ezért az egyik legfontosabb dolog az állattartásban. A veszettség vírusa fertőzött állat harapásával terjed.

A betegség tünete például az, hogy a fertőzött állat viselkedése megváltozik. Az addig szelíd agresszív lesz, vagy fordítva. Ugyancsak tünet a fényre vagy hangra való érzékenység, a habzó száj, az étvágytalanság, és a görcsök.

Emberek esetében gyengeség, fejfájás, szédülés, a harapás helyének viszketése, idegesség, hallucinációk utalnak veszettségre. Amennyiben arra gyanakszunk, hogy veszett állat harapott meg minket, vagy a kedvencünket, akkor azonnal menjünk orvoshoz, mert a kezeletlen fertőzés halálos!

[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások