FIGYELEM! REZISZTENS BAKTÉRIUMOK TÁMADHATNAK MINKET!

FIGYELEM! REZISZTENS BAKTÉRIUMOK TÁMADHATNAK MINKET!

Vajon még időben, és megfelelő módon felkészülhet erre a világ?

Az Európai Bizottság kérésére három egészségügyi intézet vizsgálta, majd tanulmányt készített az emberiséget fenyegető új veszélyforrásról.

[cn-social-icon]

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat január 27.-én, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC), az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya a többi között megállapítja, hogy az emberiségnek szembe kell néznie a baktériumok új, rezisztens fajával.

Antibiotikum-ellenállás – más néven –rezisztencia – a baktériumok azon tulajdonsága, hogy az antibiotikumok károsító hatására nem, vagy csak kevéssé érzékenyek, így lényegében ellenállóak az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok a természetes kiválasztódás következtében válnak ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben.

A nyilvánosságra hozott tanulmányban kitérnek arra, hogy az emberek természetesnek veszik, hogy akár az otthoni „házi patikájukban” is rendelkezésükre állnak antibiotikumok, így gyakran orvosi javaslat nélkül, maguk döntenek azok használatáról.

A probléma fő forrása abból adódik, hogy a helytelenül használt antibiotikum-adagokkal csak tovább erősítik azokat a rezisztens baktériumokat, amelyek már ellenállóvá váltak az adott szerrel szemben.

loading...

Ez a baktériumok további mutációjához és terjedéséhez is vezethet. Az újonnan megjelent mutáns fajok elleni küzdelem pedig rendkívüli erőfeszítéseket igényel, és hosszú ideig is tarthat.

Vészjósló figyelmeztetés

A tanulmány megállapítja, hogy az egészségügyi ellátással összefüggésben, Európában és így Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot.

A kutatók fontosnak tartották kiemelni, hogy az ellenálló baktériumok elleni küzdelem kulcsfontosságú momentuma az, hogy a szakemberek minél pontosabb képet kapjanak az antibiotikumok lakossági és egészségügyi intézménybeli felhasználásáról.

A szakemberek és kutatók úgy döntöttek, hogy új módszereket dolgoznak ki a probléma megelőzésére, és esetleges terjedése esetén annak hatékony kezelésére.

[cn-social-icon]

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Facebook hozzászólások