FIGYELEM! REZISZTENS BAKTÉRIUMOK TÁMADHATNAK MINKET!

FIGYELEM! REZISZTENS BAKTÉRIUMOK TÁMADHATNAK MINKET!
loading...

Vajon még időben, és megfelelő módon felkészülhet erre a világ?

Az Európai Bizottság kérésére három egészségügyi intézet vizsgálta, majd tanulmányt készített az emberiséget fenyegető új veszélyforrásról.

[cn-social-icon]

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat január 27.-én, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az Európai Betegségmegelőzési- és Járványügyi Központ (ECDC), az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya a többi között megállapítja, hogy az emberiségnek szembe kell néznie a baktériumok új, rezisztens fajával.

Antibiotikum-ellenállás – más néven –rezisztencia – a baktériumok azon tulajdonsága, hogy az antibiotikumok károsító hatására nem, vagy csak kevéssé érzékenyek, így lényegében ellenállóak az antibiotikumokkal szemben. A baktériumok a természetes kiválasztódás következtében válnak ellenállóvá a gyógyszerekkel szemben.

A nyilvánosságra hozott tanulmányban kitérnek arra, hogy az emberek természetesnek veszik, hogy akár az otthoni „házi patikájukban” is rendelkezésükre állnak antibiotikumok, így gyakran orvosi javaslat nélkül, maguk döntenek azok használatáról.

loading...

A probléma fő forrása abból adódik, hogy a helytelenül használt antibiotikum-adagokkal csak tovább erősítik azokat a rezisztens baktériumokat, amelyek már ellenállóvá váltak az adott szerrel szemben.

Ez a baktériumok további mutációjához és terjedéséhez is vezethet. Az újonnan megjelent mutáns fajok elleni küzdelem pedig rendkívüli erőfeszítéseket igényel, és hosszú ideig is tarthat.

Vészjósló figyelmeztetés

A tanulmány megállapítja, hogy az egészségügyi ellátással összefüggésben, Európában és így Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti az egyik legnagyobb betegbiztonsági kockázatot.

A kutatók fontosnak tartották kiemelni, hogy az ellenálló baktériumok elleni küzdelem kulcsfontosságú momentuma az, hogy a szakemberek minél pontosabb képet kapjanak az antibiotikumok lakossági és egészségügyi intézménybeli felhasználásáról.

A szakemberek és kutatók úgy döntöttek, hogy új módszereket dolgoznak ki a probléma megelőzésére, és esetleges terjedése esetén annak hatékony kezelésére.

[cn-social-icon]

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Read previous post:
A NASA ELKÉPESZTŐ FELVÉTELE AZ ANDROMÉDA KÖDRŐL.
A NASA ELKÉPESZTŐ FELVÉTELE AZ ANDROMÉDA KÖDRŐL

A NASA ELKÉPESZTŐ FELVÉTELE AZ ANDROMÉDA KÖDRŐL [cn-social-icon] A világegyetemben becslések szerint 800 milliárd galaxis található, és egy tipikus galaxisban...

HÁZI ANTIBIOTIKUMOK
HÁZI ANTIBIOTIKUMOK

Azt már mindenki tudja hogy az antibiotikumok mellé érdemes vitaminokat és más vitaminnal teli dolgokat is fogyasztani, hiszen az antibiotikumok...

Close