FEGYVERESEK ŐRZIK AZ UTOLSÓ ORRSZARVÚT!

Sajnos odáig jutottunk, hogy az orrvadászok miatt már csak egy hím fehér orrszarvú él, ezért egész nap fegyveresek őrzik és reménykednem benne, hogy még megmenthetik a fajt.

Miután az orrvadászok megtizedelték a már egyébként is ritka állatnak az állományát, egy hím fehér orrszarvú egyszer csak abban a kényes helyzetben találta magát, hogy ő az utolsó hímnemű példánya ennek a fajnak. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Twitter
  • Youtube

A Szudán névre keresztelt, 40 éves állatot a kenyai hatóságok 24 órás fegyveres őrizet alá helyezték, és nagyon reménykednek abban, hogy még van lehetőség utódok nemzésére, és megmenthetik ezt a fajt a kihalástól. Szudán, két nőstény orrszarvú társaságában legelészik Kenyában, de rajtuk kívül a világon már csak két nőstény él ebből a fajból, tehát összesen öten. Hogy a faj utolsó hím példányát megvédjék az orvvadászoktól, a fegyveres őrizet mellett rádióadókkal látták el, illetve eltávolították a szarvát is, hogy még véletlenül se foglalkozzanak vele az orvvadászok.

1960-ban még több, mint 2000 élő fehér orrszarvút tartottak nyilván a Földön, azonban 1984-re már mindössze tizenöten maradtak a nagy számú vadászat miatt. A fehér orrszarvút már a 19. században kihalttá nyilvánították, de nem sokkal később Dél-Afrikában bukkantak a faj egy kisebb csoportjára. Az elefántok után a fehér orrszarvú, vagy más néven szélesszájú orrszarvú, a második legnagyobb szárazföldi emlősállat. A bikák elérhetik akár a 3000 kg-os testtömeget is, a nőstények pedig körülbelül 2000 kg-ot nyomnak.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Simur Irungu, Szudán egyik fegyveres őre azt nyilatkozta, hogy az orvvadászok nem csak az állatokra nézve jelentenek hatalmas veszélyt, hanem azokra is, akik megpróbálnak vigyázni rájuk. Egy kilogramm a rinocérosz, vagy az elefánt szarvából körülbelül 75 ezer dollárt ér, így az orrvadászok szinte bármire képesek érte.

Az Ol Pejeta Conservancy több kihalás szélén álló faj megmentésével is próbálkozik, és ahhoz, hogy az utolsó példányokat megfelelően tudják őrizni, külön kiképzésre küldik az embereiket, ők a Rangerek.

Napról napra egyre több faj kerül a kihalás szélére, és ugyanígy sok végleg el is tűnik, éppen ezért még inkább törekednünk kell arra, hogy óvjuk a bolygót, és minden egyes élőlényt, hiszen mindennek szerepe van az ökoszisztémákban. 

  • Facebook
  • Googleplus
  • Twitter
  • Youtube

Szólj hozzá

Hozzászólás