A PISZTÁCIA JÓTÉKONY HATÁSAI

A PISZTÁCIA JÓTÉKONY HATÁSAI

A pisztáciát már nagyon régóta ismerjük, és fogyasztjuk is. Azonban még csak most kezdünk rájönni arra hogy mennyire egészséges, ha minden nap fogyasztjuk. Eredetileg Nyugat-Ázsiában őshonos, de ma már Kaliforniában, Mexikóban és Ausztráliában is megtalálható. [cn-social-icon]

Egészséges szív
A pisztáciáról ismeretes, hogy a rossz koleszterint , az LDL-t csökkenti, míg a jó koleszterint, a HDL-t növeli. Mindehhez nem kell hosszú időn át rengeteg pisztáciát ennünk, hanem elég néhány marékkal, pár héten vagy hónapon keresztül és máris tapasztalhatjuk a jelentős változásokat az egészségünkben. A pisztácia olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint az A és E vitamin, így segíthet a gyulladások leküzdésében, pontosan ezért jó az ízületi bántalmak ellen is. És még a vérereket is védi, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Egészséges vér
Rengeteg élelmiszer tartalmaz B6 vitamint, de a pisztáciában elképesztően sok található belőle. A B6 a tíz legfontosabb vitamin között szerepel, mivel segíti a hemoglobin képződést. Ez az a fehérje, amelynek fő feladata, hogy a sejtekhez oxigént szállítson a vérkeringésen keresztül.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Egészséges idegrendszer
Mivel a pisztácia nagyon sok B6 vitamint tartalmaz, ezért nem meglepő, hogy az idegrendszerre is rendkívül jótékony hatással van. Az aminosavak fejlődéséhez nélkülözhetetlenek az üzenetküldő molekulák, és a B6 vitamin hozzájárul a molekulák létrejöttéhez nagy tömegben. A B6 a vitaminban található egy olyan anyag is ami segíti a kommunikációt az idegek között.

Egészséges látás
A pisztácia két karotinoidot tartalmaz, amik általában nincsenek meg más csonthéjas magvakban. Ez a két komplex összetevője a luteinnek és az zeaxantinnak, amelyek védelmező antioxidánsokként működnek, oltalmazva a szöveteket a szervezetben a szabad gyököktől. A szabad gyökök összefüggésbe hozhatók az öregedés mellett a ráncokkal, a rákkal, a szívbetegségekkel és a vaksággal is. A pisztácia, a benne található karotinoidoknak köszönhetően segít a látóidegeknek a látássérüléssel megküzdeni, így csökkentve a vakság esélyét, csakúgy mint ahogy a sárgarépa is teszi, csak ebben az esetben a pisztácia ízletesebb, mint a répa. Kutatásokat már végeztek ebben a témában, de még csak az USA-ban. 
[cn-social-icon]

loading...
Facebook hozzászólások