VÉGREHAJTÁSI STOP, FORINTOSÍTÁSI HARC-ICA SOHA NEM ADJA FEL!

loading...

VÉGREHAJTÁSI STOP, FORINTOSÍTÁSI HARC-ICA SOHA NEM ADJA FEL!


Tízmilliókat követelnek Bíró Icától, de nem adja fel.

 

Bíró Ica évek óta pereskedik a devizahitele miatt, de egy pillanatra sem adja fel a csatát/Fotó:Grnák László.
Végrehajtási stop, forintosítás és harc a faktorcéggel, amellyel jelenleg is perben áll Bíró Ica. A Metal Lady közel tíz éve vett fel kölcsönt, hogy két lakásból egészség- és szép­ségklubot építsen, üzemel­tessen.

A többmillió­s ingat­lanra svájci­frank-ala­pú hitelt vett fel, ám az árfolya­m emelkedése miat­t a törlesztőrészleteket nem tudta fizetni. Most egy brüsszeli döntés remény­t adhat, de így is minimum hét évet kell várni, hogy ítélet szülessen ez ügyben.

loading...

– Megkaptam a kölcsönt, tisztességesen fizettem évekig. A megújulás titkai című könyvem után a kiadó nem fizette ki a szerzői díjamat, ezért is volt szükségem a hitelre. Megterveztem mindent, hogyan spórolok, míg véget nem ér a törlesztés. Forinthitelt szerettem volna, de a banknál rábeszéltek a devizára, azt állították, az a biztos.

Szkeptikus voltam, de a közjegyző is győzködött, nem világosított fel a veszélyekről. Egy ideig működött, aztán már nem tudtam tovább fizetni – sóhajtott az amazonként harcoló Bíró Ica, aki szerint ez a konstrukció ellehetetleníti a családokat. – Amikor kezdett emelkedni az árfolyam és ezzel együtt a törlesztőrészlet is a duplájára meg a triplájára, besokalltam. Nem csoda, már tízmilliókról beszélünk.

Az egykori modell, zenész, majd fitneszszakértő azóta adósságkezelő, azaz faktorcéggel is kénytelen pereskedni.

– A bankok eladják fél vagy negyedáron cégeknek az adóssal szembeni követeléseiket, amelyek a teljes összeget és pluszköltségeket próbálnak behajtani a családokon. Velük állok most perben, mert az ügyvédeim szerint van r­emény nyerni mind az EU-s, mind a magyar jogszabályok szerint – bizakodik Ica.
– Életmód-tanácsadó vagyok, nyugalmat, relaxációt, meditációt hirdetek, de amikor az emberre bármikor lecsaphat a bank vagy a végrehajtó, úgy nehéz harmonikusan élni. Testileg és lelkileg is megvisel ez az igazságtalan helyzet.

Ica amazonként harcol a "deviza"-hitelesekért, és a kilakoltatások ellen.

 

Az azóta több ügyvéddel is kapcsolatban álló Ica hisz a sikerben, köszön­he­tően egy kedvező stras­bourgi döntésnek. Az Euró­pai Bíróság tavaly novemberben döntött, nem jár kamat azoknak a bankoknak, amelyek tisztességtelen magatartást tanúsítottak szerződéskötéskor. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

– Lassítja az ügymenetet, hogy Magyarországon a devizahitelek rendezésé­vel kapcsolatban hozott 2014-es törvény szembemegy az uniós normákkal. Az EU kimondja, a devizahitel-károsultaknak csak a felvett tőkét kell visszafizetni, a kamatot nem. Itthon eddig két ügyvéd világított rá erre hasonló ügy tárgyalásánál, és a pereket felfüggesztették – mesélte dr. Léhmann György devizahitelekre szakosodott ügyvéd. – Amíg az EU bírósága eldönti, milyen törvény szerint hozzanak ítéletet a magyar bíróságok, két évbe telhet. Ezután kezdik ismét újratárgyalni az ügyeket, ami újabb öt évet jelenthet.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netextra.hu/newsletter/

– Ez vérlázító! – csattant fel Bíró Ica. – Nem szabad hagyni, hogy addig igazságtalanul elrabolják azt, amiért egy életen át dolgoztak a családok, hogy esztendőkön keresztül a fejünk felett lebegjen Damoklész kardja, s addig ne élhessünk nyugodtan.

Küzd a kilakoltatás ellen

loading…


Bíró Ica szerint égbekiáltó, hogy a végrehajtók addig sem állnak le, amíg nem tisztázódik a jogi helyzet.

– Életellenes bűn lenne, ha ezen időszak alatt is kilakoltatnák a devizahitel miatt eladósodott családokat. Mi is az EU tagjai vagyunk, a fogyasztói jogszabályok minket is védenek – reménykedik Bíró. – Minden fórumon követelni kell a végrehajtások, árverések azonnali felfüggesztését, amíg nem tisztázzák a jogainkat. A fél ország érintett, és az állandó stressz az emberek egészségében is visszafordíthatatlan károkat okoz. 

loading…


Szólj hozzá

Hozzászólás