TÉNYLEG ELROMLIK A SZEMÜNK HA KÖZELRŐL NÉZZÜK A TV-T?

TÉNYLEG ELROMLIK A SZEMÜNK HA KÖZELRŐL NÉZZÜK A TV-T?

Tényleg elromlik a szemünk, ha közelről nézzük a tv-t?


[good_old_share]

Tévhit vagy valóság?

Valószínűleg mindenkit riogattak azzal gyerekkorában, hogy ne nézze túl közelről a tv-t, mert elromlik a szeme. Ez a mai napig is sokszor előfordul, és még mi is szeretik ezzel ijesztgetni a szülők a gyermekeiket.

De vajon igaz-e az, és még mindig káros a szemünknek, ha közelről nézzük a tv-t vagy éppen a monitort?

loading...
Nos, a helyzet az, hogy régen valóban így volt, azonban mára már nem, de ezt sokan nem tudják, vagy akik tudják, azok is a biztosra mennek, és inkább azt mondják a gyerekeknek, hogy károsítja a szemet a tv.

Az ötvenes években még komoly veszélyeket jelentett az, ha közelről néztük a tv-t, ugyanis az akkori képcsövekből még tényleg kijutott valamennyi sugárzás a nézők szemébe.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Még a hatvanas években is voltak ilyen problémák, és volt is belőle néhány kisebb vagy éppen botrány, amikor 1967-ben egy cégnek vissza kellett vonnia a készülékeit, mert egy gyártási hiba miatt a készülékekből röntgensugárzás szivárgott ki, ráadásul a megengedett mennyiség sokszorosa.

Akkoriban ezek a visszahívott készülékek egyébként csúcskategóriásoknak számítottak, így ennek elég nagy visszhangja lett, és a cégtől is jóval kevesebben vásároltak készülékeket innentől kezdve.

De azóta már rengeteg idő eltelt, és a technika is sokkal fejlettebb lett, így pedig szinte már egyáltalán nem káros az emberi szemre a tv képe.
Így már teljesen mindegy hogy milyen közelről nézzük a tv-t vagy a monitort hiszen a LED-es megoldásoknak köszönhetően már nem számít.

A probléma inkább az, hogy milyen közelről nézzük a tv-t, hiszen ha túl sokáig nézünk egy adott pontot, kevesebb pislogással akkor a szemizmok elfáradnak, és kiszárad a szem.

Ettől pedig hosszú távon valóban károsodhat a szemünk, de ez nem a tv-k és a monitorok sugárzása miatt van.

A szemorvosok éppen ezért azt ajánlják, hogy pislogjanak sokat, és időnként pihentessék a szemüket, ezzel csökkentve a szem károsodásának veszélyét.

[apss_share]

loading…Facebook hozzászólások