REJTÉLYES KÖDÖT TALÁLTAK A MARSNÁL!

REJTÉLYES KÖDÖT TALÁLTAK A MARSNÁL!

Amatőr csillagászok rejtélyes foltot találtak a Mars fölött. Ezt a felvételt kutatók is elemezték, akik még a jelenséggel kapcsolatban csak tapogatóznak. Egyes szakértők szerint a már kétszer elő bukkant csóva folt sarki fény lehet, mások szerint egy hatalmas felhő.

Egy biztos, amit nem tudnak. Méghozzá azt, hogy a Mars ritka légkörében miként jöhetett létre a jelenség.

2012 óta most fedezték fel másodszor ezt a jelenséget a csillagászok. [cn-social-icon]

“Hirtelen azt hittem, a távcsövemmel van gond, amikor észrevettem a bolygó oldalából kinyúló csóvát. Aztán ellenőriztem a képeket, és rájöttem, valóban van ott valami. Igen meghökkentett” mondta Damien Peach amatőr csillagász.

Damien képet készített a jelenségről és ezt meg is osztotta az interneten. A Mars felett lévő ködöt egyébként 10 napon át lehetett megfigyelni.

loading...

Egy nemzetközi kutatócsoport is alátámasztja hogy a jelenség valódi. Magyarázatot rá, azonban nehezen találnak. Csupán feltételezések vannak tudományos körökben.

“Tudjuk, hogy vannak felhők a Marson, ám eddig legfeljebb 100 kilométeres magasságig észleltük őket. Most a bolygó fölött 200 kilométerrel találtuk a foltot, tehát lényegesen eltérő dologról beszélünk. Ilyen magasan nem lehet felhő, a légkör itt túl ritka ehhez, tehát eléggé meglepő a tény, hogy összesen húsz napon át látható volt ott a fényes jelenség” mondta Garcia Munoz, az Európai Űrügynökség (ESA) tudósa.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Egy másik magyarázat az hogy talán sarki fény lehetett.

“Sarki fényt korábban is láttak már a Marsnak ezen a területén, ám ennek a két csóvának sokkal nagyobb volt az intenzitása, mint amelyeket eddig a Marson vagy a Földön észleltünk, ezerszer akkora, mint az eddigi legerősebb”

A Mars bolygóval kapcsolatban rengeteg érdekes cikket találhatsz a weboldalunkon, ha ide kattintasz

Bármelyik elmélet is igaz, az amatőr csillagász megfigyelése alapján a tudósoknak egészen téves elképzelésük volt a Mars legfelső rétegeiről.  [cn-social-icon]

Facebook hozzászólások