JÓVAL TÖBB VÍZ VAN A HOLDON, MINT AZT EDDIG GONDOLTÁK

JÓVAL TÖBB VÍZ VAN A HOLDON, MINT AZT EDDIG GONDOLTÁK

Jóval több víz van a holdon, mint azt eddig gondolták.

[good_old_share]


Ez sokat segíthet az elkövetkezednő Holdexpedíciókban.

Már jó ideje tudjuk, hogy valamennyi víz található a Holdon, azonban eddig végig úgy gondolták, hogy csak egy minimális mértékű.
Most azonban kiderült, hogy ennél jóval több víz található a Holdon. Ez egy remek felfedezés, ami rengeteget segíthet a Holdraszállóknak a későbbiekben.

loading...

Az Amerikai kutatók szerint sokkal több víz van a Holdon, mint ahogy azt eddig hittük. Legalábbis erre utalnak a Chandrayaan-1 indiai űrszonda adata.

Eddig úgy tartották, hogy a Hold egy száraz felszínű égitest, amin csak nagyon kevés víz található. Ez részben igaz is, ugyanis a felszínen valóban nagyon kevés víz található, azonban a felszín alatt úgy tűnik, hogy nagyon is sok víz van.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Hold köpenye hasonló vízkoncentrációt mutat, mint a földköpeny, írja Ralph Milliken, a Brown Egyetem kutatója és Shuai Li, a Hawaii Egyetem szakértője a Nature Geoscience című szaklapban.A holdköpeny a hold felszíne és a magja közötti, részben olvadt, 1200 kilométer vastag rész. Hogy hogyan került oda víz, azt nem egyelőre nem tudni, hisz elvileg nem kellene ott lennie.

A legtöbb tudós ugyanis abból az elméletből indul ki, hogy a Hold a Földből szakadt ki egy Mars nagyságú égitesttel való ütközéskor. Ez pedig elméletileg annyi hővel járt, hogy a víznek meg kellett volna semmisülnie.

Ennek ellenére 2008-ban az Apollo-missziókból származó kis vulkanikus gázgolyócskákban víz nyomaira bukkantak kutatók. Milliken és Li ezért az űrszonda adatai alapján víz jelei után kezdtek kutatni a Hold felszínének kiterjedt részén is. A vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a Holdon lévő vulkanikus erupciós anyag vízben gazdagnak tűnik, ami arra utal, hogy ez a köpenyre is érvényes.
Azt, hogy honnan származik a víz, egyenlőre még nem tudni, de a kutatók úgy gondolják, hogy a víz valószínűleg kibírhatta a forróságot. De akár az is lehetséges, hogy az ütközés után aszteroidák „vitték” oa a vizet még azelőtt, hogy a Hold teljesen megszilárdult.

Ez pedig hasznos is lehet a későbbiekben.

„Minden, ami segíthet abban, hogy a jövő Hold-kutatóinak ne kelljen nagy mennyiségű vizet magukkal vinni az expedíciók során, nagy előrelépést jelent.”

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások