JÓVAL TÖBB VÍZ VAN A HOLDON, MINT AZT EDDIG GONDOLTÁK

JÓVAL TÖBB VÍZ VAN A HOLDON, MINT AZT EDDIG GONDOLTÁK
loading...

Jóval több víz van a holdon, mint azt eddig gondolták.

[good_old_share]


Ez sokat segíthet az elkövetkezednő Holdexpedíciókban.

Már jó ideje tudjuk, hogy valamennyi víz található a Holdon, azonban eddig végig úgy gondolták, hogy csak egy minimális mértékű.

loading...
Most azonban kiderült, hogy ennél jóval több víz található a Holdon. Ez egy remek felfedezés, ami rengeteget segíthet a Holdraszállóknak a későbbiekben.

Az Amerikai kutatók szerint sokkal több víz van a Holdon, mint ahogy azt eddig hittük. Legalábbis erre utalnak a Chandrayaan-1 indiai űrszonda adata.

Eddig úgy tartották, hogy a Hold egy száraz felszínű égitest, amin csak nagyon kevés víz található. Ez részben igaz is, ugyanis a felszínen valóban nagyon kevés víz található, azonban a felszín alatt úgy tűnik, hogy nagyon is sok víz van.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Hold köpenye hasonló vízkoncentrációt mutat, mint a földköpeny, írja Ralph Milliken, a Brown Egyetem kutatója és Shuai Li, a Hawaii Egyetem szakértője a Nature Geoscience című szaklapban.A holdköpeny a hold felszíne és a magja közötti, részben olvadt, 1200 kilométer vastag rész. Hogy hogyan került oda víz, azt nem egyelőre nem tudni, hisz elvileg nem kellene ott lennie.

A legtöbb tudós ugyanis abból az elméletből indul ki, hogy a Hold a Földből szakadt ki egy Mars nagyságú égitesttel való ütközéskor. Ez pedig elméletileg annyi hővel járt, hogy a víznek meg kellett volna semmisülnie.

Ennek ellenére 2008-ban az Apollo-missziókból származó kis vulkanikus gázgolyócskákban víz nyomaira bukkantak kutatók. Milliken és Li ezért az űrszonda adatai alapján víz jelei után kezdtek kutatni a Hold felszínének kiterjedt részén is. A vizsgálatok pedig azt mutatták, hogy a Holdon lévő vulkanikus erupciós anyag vízben gazdagnak tűnik, ami arra utal, hogy ez a köpenyre is érvényes.
Azt, hogy honnan származik a víz, egyenlőre még nem tudni, de a kutatók úgy gondolják, hogy a víz valószínűleg kibírhatta a forróságot. De akár az is lehetséges, hogy az ütközés után aszteroidák „vitték” oa a vizet még azelőtt, hogy a Hold teljesen megszilárdult.

Ez pedig hasznos is lehet a későbbiekben.

„Minden, ami segíthet abban, hogy a jövő Hold-kutatóinak ne kelljen nagy mennyiségű vizet magukkal vinni az expedíciók során, nagy előrelépést jelent.”

[good_old_share]

loading…


Read previous post:
BRUTÁLISAN BÁNHATTAK EGY 87 ÉVES IDŐS NŐVEL EGY MAGYAR IDŐSEK OTTHONÁBAN
BRUTÁLISAN BÁNHATTAK EGY 87 ÉVES IDŐS NŐVEL EGY MAGYAR IDŐSEK OTTHONÁBAN

Brutálisan bánhattak egy 87 éves nővel egy Magyar idősek otthonában. [good_old_share] Elképesztő történet. Elképesztő történetről számolt be egy nő Facebookon,...

NAGY VESZÉLYBEN VANNAK AZ ANDROIDOSOK
NAGY VESZÉLYBEN VANNAK AZ ANDROIDOSOK

Nagy veszélyben vannak az androidosok. [good_old_share] Egy zsarolóvírust tettek közzé. Közzétették egy népszerű androidos zsarolóvírus forráskódját, így már bárki hozzáférhet,...

Close