MENNYIRE EGÉSZSÉGTELENEK A KÉZSZÁRÍTÓK?

MENNYIRE EGÉSZSÉGTELENEK A KÉZSZÁRÍTÓK?

Mennyire egészségtelenek a kézszárítók?

[good_old_share]


Ha szoktuk használni, akkor jobb, ha leszokunk róla.

A Connecticuti Egyetem kutatói szerint jobban tennénk, ha nem használnánk a nyilvános mosdókban felszerelt kézszárító berendezéseket, különben komoly fertőzéseket kaphatunk el.Gondolom senkinek sem kell elmagyarázni azt, hogy mi is az a kézszárító. Minden nyilvános mosdóban van legalább egy, és a legtöbb ember szívesen használja, hiszen ezzel papírt spórolunk.

loading...

Nem is beszélve a gyerekekről, akik hatalmas lelkesedéssel szárítják vele a kezüket, mert nagyon tetszik nekik, hogy az a kis műanyag valami fújja a meleg levegőt.

Igen, ez így elméletileg még hasznos is, azonban általában nem beszélnek arról, hogy kézmosás után a szárítóval nagyjából azt érjük el, mintha kezet sem mostunk volna.

Bár a kézszárítók elviekben higiénikusak, hiszen anélkül lépnek működésbe, hogy hozzá kellene érnünk, a készülék a legkevésbé sem ártalmatlan. Az amerikai Connecticuti Egyetem kutatói nemrég az egyetem 36 mosdójában vizsgálták meg az ott használatos kézszárítókat, amelyekről kiderült, hogy az általuk kifújt levegőben ott a Bacillus subtilis, azaz a szénabacilus nevű baktérium is, amely többek között az emberi bélrendszerben található meg.

A baktérium a wc-k öblítésekor a székletből kerül a levegőbe, és mivel a kézszárító a mosdóban található levegőt szívja be, majd melegítve fújja ki, így végeredményben rendkívül szennyezett levegővel szárítja a kezünket.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netextra.hu/newsletter/

A kutatók megvizsgálták a kézszárító nélküli mosdók levegőjét, és azokét, ahol szárító van, és az eredmény meglepő volt.Míg előbbi esetében csupán hat fajta baktériumot találtak, utóbbinál ennek épp tízszeresét. Összesen 21 fajta baktérium 62 típusát találták meg, amelyek között súlyos fertőzésekért felelős baktériumok is voltak.

A szakemberek arra is kíváncsiak voltak, mi történik, ha a kézszárító berendezéseket szűrőkkel látják el, ám kiderült, az is csupán a kórokozók 75 százalékát képes megszűrni.

Így jobban járunk, ha messziről elkerüljük a kézszárítókat, és inkább papírt használunk. Persze jó papírt spórolni, és ezzel védeni a környezetet, de inkább használjunk el egy-két zsebkendőt, mintsem hogy elkapjunk valamit a kézszárítók miatt.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások