A HÉTVÉGÉN JÖN AZ ÉVSZÁZAD HOLDFOGYATKOZÁSA

A HÉTVÉGÉN JÖN AZ ÉVSZÁZAD HOLDFOGYATKOZÁSA
loading...

A hétvégén jön az évszázad holdfogyatkozása.


Érdemes lesz kimenni.

Péntek este különleges égi jelenségnek lehetünk tanúi. Akkor lesz ugyanis a 21.század leghosszabb teljes holdfogyatkozása, és ha minden igaz, akkor elképesztő jelenségnek lehetünk szemtanúi.loading...

Az esemény maximuma magyar idő szerint 22:21-kor lesz látható, maga a teljes holdfogyatkozás pedig 1 óra 43 percen át fog tartani. Ezzel csupán 4 perccel marad el minden idők leghosszabb teljes holdfogyatkozásától.

Az esemény azért lesz ilyen hosszú, mert a hold a Föld árnyékának közepén fog keresztülhaladni, miközben nagyon távol jár majd bolygónktól, ésnagyon lassan fog haladni.

Mi örülhetünk ennek a jelenségnek, és láthatjuk is, azonban sokan sajnos kimaradnak belőle a világ más részein.

Sok területen a Nap fel fog kelni, mire a holdfogyatkozás befejeződne, ezért ők kimaradnak ebből, nálunk viszont épp fordított a helyzet.

Tehát péntek este érdemes lesz figyelni a holdat már kora estétől is, a legszebb pedig 22:21-től lesz, és az esemény egészen 01:29-ig lesz észlelhető.

A teljes holdfogyatkozás közben pedig a hold elvörösödik majd, amitől a látvány csak még szebb lesz. Ez a vörösödés nagyjából 20:24 körül kezdődik majd el.

Szóval már 20:00-tól érdemes néha kitekinteni, és megcsodálni a nem mindennapi jelenséget.Legközelebb pedig 2019 januárjában lesz teljes holdfogyatkozás, azonban ez a hajnali órákban zajlik majd, ezért valószínűleg ezt kevesebben tudják majd megnézni.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netextra.hu/newsletter/

De nem csak ez lesz az egyetlen érdekes látnivaló.

A hónap végén a Marsban is gyönyörködhetünk, ugyanis július 31-én a szokottnál közelebb lesz a földhöz. Ekkor 58 millió kilométerre lesz tőlünk, és ezzel egészen szeptemberig a 3. legfényesebb objektum lesz az égen. Természetesen ekkor jobban látható is lesz, így 31.-től érdemes lesz a Marsra is egy pillantást vetni.

Természetesen szabad szemmel így sem sokat látni majd belőle, és így is csak egy fényes pontnak látjuk majd, de erre sem mindig van alkalom.

loading…


Read previous post:
MENNYIRE EGÉSZSÉGTELENEK A KÉZSZÁRÍTÓK?
MENNYIRE EGÉSZSÉGTELENEK A KÉZSZÁRÍTÓK?

Mennyire egészségtelenek a kézszárítók? Ha szoktuk használni, akkor jobb, ha leszokunk róla. A Connecticuti Egyetem kutatói szerint jobban tennénk, ha...

TÉNYLEG LEHET ÉLET A MARSON?
TÉNYLEG LEHET ÉLET A MARSON?

Tényleg lehet élet a Marson? Szakértők szerint igen. És valóban egyre több jel mutat a marsi élet gondolatának megalapozottságára. Az...

Close