TÉNYLEG LEHET ÉLET A MARSON?

TÉNYLEG LEHET ÉLET A MARSON?

Tényleg lehet élet a Marson?

[good_old_share]


Szakértők szerint igen. És valóban egyre több jel mutat a marsi élet gondolatának megalapozottságára.Az elmúlt években rengeteg érdekes, és új felfedezés született a Marssal kapcsolatban. Minél tovább kutatjuk, annál érdekesebb dolgokat találunk, és annál több bizonyítékot arra, hogy ha nem is értelmes élet, de az élet valamilyen fajtája létezhet a Marson, vagy egykor létezhetett.

Nemrég a NASA tartott egy sajtótájékoztatót, amin egy újabb meghökkentő bejelentést tettek.

loading...

Szerves vegyületeket találtak a Marson.

Tehát összegezzük az elmúlt évek legérdekesebb felfedezéseit. Még 2003-ban metánt azonosítottak a légkörben, 2015-ben folyékony sós vizet találtak a mars felszínén, most pedig szerves vegyületekre bukkantak.

Ezek a felfedezések pedig azt bizonyítják, hogy még mindig nagyon kevés információnk van a bolygóról, és mindig találunk valami újat és érdekeset, ezért érdemes folytatni az élet nyomainak keresését.

Szakértők szerint ezek a felfedezések azt bizonyítják, hogy előfordulhatnak bizonyos létformák a bolygón.Ugyan még nem sikerült egyértelmű nyomokra bukkanniuk, de úgy gondolják, hogy egyre közelebb vannak a nagy felfedezéshez.

Ráadásul minden jel arra utal, hogy a Mars egykor, évmilliárdokkal ezelőtt egyáltalán nem olyan volt, mint ahogyan ma ismerjük.

Évmilliárdokkal ezelőtt a Mars nem is különbözött sokban a Földtől. Szakértők szerint valószínűsíthető, hogy a vörös bolygó északi félgömbjének kétharmadát egykor víz borította, bizonyos helyeken a folyadék több mint 1,5 kilométer mély lehetett, és élet is lehetett a bolygón.

Úgy gondolják, hogy a Marsnak volt éghajlata, légköre, azonban egy rendkívül gyors klimatikus átalakuláson esett át, melynek során kietlen, hideg, száraz égitestté változott.

A bolygó elveszítette a mágneses mezejét, ami miatt védtelenné vált a napszelekkel szemben. Emiatt az atmoszférája felszívódott az óceánjai pedig az űrbe párologtak.

A Facebook nem mutatja meg neked a számodra valóban fontos híreket. Cenzúráznak. Ők döntik el, hogy mit olvashatsz és mit nem! Ha te sem akarod, hogy mások döntsék el milyen híreket láthass kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netextra.hu/newsletter/

Úgy gondolják, hogy a pusztulás előtt nagyjából 800 millió éven át olyan lehetett mint ma a Föld, ami bővel elég idő arra, hogy élet alakuljon ki rajta.A következő Mars-missiók legfőbb feladata az lesz, hogy talajmintákat vegyenek, és az egykori élet után kutassanak.

Ráadásul azt is számításba kell venni, hogy a bolygón már bizonyítottan van víz, így elég nagy az esély arra, hogy kezdetleges létformák kialakultak a bolygón.

Ezeket extremofileknek nevezik, és többségük a mikroorganizmusok közé sorolható. Persze ebből sosem fog kialakulni értelmes élet, azonban egy jó kezdet lehet, ha rájuk bukkanunk.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások