MEGÉRKEZETT A JUPITERHEZ A NASA ŰRSZONDÁJA

MEGERKEZETT-A-JUPITERHEZ-A-NASA-URSZONDAJA

Megérkezett a Jupiterhez a NASA űrszondája.

[good_old_share]

Évek óta vártak erre a napra, és végre sikerült.
A NASA űrszondája megérkezett a Jupiterhez. Öt hosszú évnyi várakozás után végre eljutott a Juno űrszonda a Jupiterig. Persze egyáltalán nem volt biztos hogy odaér, hiszen öt év alatt rengeteg probléma történhetett volna, de végül épségben eljutott a Jupiterig.

A Juno űrszondát még 2011-ben indították útjára Floridából, és a feladata az, hogy vizsgálja a hatalmas bolygót.

loading...

A tudósokat természetesen leginkább az érdekli, hogy a bolygó mennyi vizet tartalmaz.

A project vezetője azt nyilatkozta, hogy sikerült véghezvinniük az eddigi legnehezebb dolgot a NASA történelmében.

A Jupiter azért is olyan érdekes, mert ez a bolygó befolyásolta a többi bolygó kialakulását is, és valószínűleg neki köszönhetően jutottunk olyan pozícióba, ami alkalmassá teszi a bolygót arra, hogy élet alakulhasson ki rajta.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A hatalmas bolygó tömege közel kétszer akkora, mint a Naprendszer többi bolygója együttvéve, ezért úgy vélik, már a nagyságából fakadó tömegvonzás is segíthetett megvédeni a Földet az üstökösök és aszteroidák becsapódásaitól.

Tehát valószínűleg azt is a hatalmas bolygónak köszönhetjük, hogy még egyetlen olyan aszteroida sem csapódott a földbe, ami elpusztította volna.

A Jupiterhez eddig összesen egyetlen űrszonda került közel, ez pedig a Galileo volt. Vagyis ez volt az egyetlen olyan, ami pályára is állt. Két másik még a közelébe került, de azok csak elhaladtak a Jupiter mellett.

Persze az, hogy az űrszonda elérte a Jupitert, még nem azt jelenti, hogy innentől kezdve sima ügy. Amikor a Juno a legközelebb halad el a bolygónál, ez nagyjából 4800 kilométer lesz, akkor hatalmas sugárzást fog kapni, ami kockáztatja az egész akciót.

Az űrszonda érzékeny műszereit ezért egy 180 kilogrammos titánkamra védi, mert a gázbolygó körül megtenni kívánt 37 kör alatt annyi sugárzás éri, mint amennyit 100 millió fogorvosi röntgennél, magyarázta Bill McAlpine, a misszió sugárzási szakértője.
A Juno űrszondának 20 hónapot kell kibírnia, és ha minden jól megy, akkor ezután bekerül a Jupiter légkörébe, ami elégeti azt. Ha sikerül kibírnia a 20 hónapot, akkor rengeteg új dolgot tudhatunk meg a bolygóról.

Facebook hozzászólások