LECSERÉLTÉK, MÉGIS RÁKOS BETEGSÉGET OKOZHATNAK!

LECSERÉLTÉK, MÉGIS RÁKOS BETEGSÉGET OKOZHATNAK! Veszélyesek a műanyag palackok.

Veszélyesek a műanyag palackok

 

Hiába cserélték le a palackok gyártásához használt anyagot, az utód legalább olyan veszélyes lehet. [cn-social-icon]

A különböző műanyag palackok mára szinte teljesen kiszorították üvegből készült elődeiket, ami elsősorban a gyártási folyamat egyszerűségének és olcsóságának köszönhető. Kiderült azonban, hogy nemcsak a korábban használt kemikália, de az annak leváltására kiszemelt utód is veszélyes lehet egészségünkre, számos káros eltérést okozva a szervezeten belül. A legtöbb gyártó eredetileg a biszfenol A (BpA) elnevezésű anyagot alkalmazta a palackok előállításánál, amely azonban nem bizonyult megfelelő választásnak. Több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a kemikália több egészségügyi problémáért is felel, ezek között említhetők a különböző rákos megbetegedések, a cukorbetegség, a pajzsmirigy zavarok, a szívbetegségek, az asztma, valamint a hormonális zavarok – ez utóbbiak kapcsán a korai elhízás, a korai serdülés, illetve a meddőség emelendő ki.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A gyártók ezért idővel a biszfenol S (Bps) mellett döntöttek, amit már biztonságosnak tartottak, egy mostani kutatás eredménye azonban hasonló aggodalmakat váltott ki. 

AJÁNLOTT CIKKEK:

MIT JELENTENEK A SZÁMOK A PET PALACKOK ALJÁN?

A NAGY PET PALACK BIZNISZ
Kiderült például, hogy az amerikaiak mintegy 81 százalékának vizeletében kimutatható a BpS megnövekedett szintje, ami leginkább azért aggasztó, mert az anyag a szervezeten belül számos helyen okozhat betegségeket. Ez már a pikomoláris (10^-12) koncentráció esetében is problémás lehet, hiszen megzavarja a sejtek normális működését, és akár cukorbetegséghez, asztmához, elhízáshoz, illetve rákos megbetegedésekhez vezethet. Érdemes megjegyezni, hogy a gondokra már egy 2012-es tanulmány is rámutatott, ebben ugyanis kiemelték, hogy a BpS a BpA-hoz hasonlóan az ösztrogénhez hasonló hormonális elváltozáshoz vezet, ami az állatok esetében a viselkedésben és a szexuális fejlődésben is kimutatható.

Azt még nem tudni, hogy a most közzétett tanulmány mennyiben segíti elő a megfelelő válaszlépések előkészítését és végrehajtását, ehhez nyilván meg kell várni az illetékes szabályozó hatóságok reakcióját. [cn-social-icon] – Sg.hu

loading...
Facebook hozzászólások