JELEK AMIK BŐRRÁKRA UTALHATNAK

JELEK AMIK BŐRRÁKRA UTALHATNAK.

Jelek, amik bőrrákra utalhatnak.

[good_old_share]


A daganatos megbetegedéseket jobb minél előbb észrevenni, és orvoshoz fordulni velük, hiszen minél korábban vesszük észre azokat, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikeresen kezelhető.
Sajnos rengetegen vannak, akik ugyan észreveszik a bőrrák jeleit, mégsem foglalkoznak velük, és nem mennek el orvoshoz. Később aztán a helyzet rosszabbra fordul, ám ekkor más kisebb az esély arra, hogy a beteget gond nélkül kezelni tudják.

A bőrrákról van szó, akkor a legtöbb ember rögtön a melanómára gondol, pedig a bőrráknak több fajtája is van. Egészen pontosan három. A melanóma, a bazális karcinóma, és az elszarusodó laphámrák.

loading...

Bazális karcinóma

A bazális karcinóma a bőrdaganatok leggyakoribb, ezzel együtt legjobban gyógyítható fajtája, amely leginkább 40 év felett, a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki. Ez a típus lassan növekszik, és ritkán alakul ki áttét.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Spinalioma

Az elszarusodó laphámrák, azaz a spinalioma már ritkábban fordul elő. Ez a típus nemcsak a fénynek kitett felületeken jelentkezhet, hanem akár a nyálkahártyán is. A spinalioma gyorsan növekszik, és az esetek 1 százalékában ad áttétet, leginkább a nyirokcsomókban.

Melanoma

A harmadik típus, a legismertebb és legveszélyesebb a melanoma. A melanoma a bőrdaganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján pedig a nyolcadik helyen áll. Rendkívül rosszindulatú daganatról van szó, amely a belső szervekbe, májba, agyba, tüdőbe, csontokba korán ad áttétet. Ha későn ismerik fel a betegséget, a statisztikák szerint a betegek fele a szervi áttétek következtében meghal. Az idejében felismert és korai időszakban kezelt melanoma túlélési aránya azonban 95% – tehát meglehetősen magas. Ezekben az esetekben a sebészeti eltávolítás jelenti a megoldást, és amennyiben a tumor nem terjedt még át a környezetében lévő nyirokcsomókra, úgy teljes gyógyulás várható.
Az anyajegyek egyébként pigmentsejtek csoportosulásai. Azoknak akiknek több anyajegyük van, nagyobb az esélyük arra, hogy bőrrák alakuljon ki náluk.

Azoknál is könnyebben alakulhat ki bőrrák, akik világos hajúak, vagy nagyon világos bőrűek.

Szerencsére a bőrrákot elég könnyű felismerni, ha tudjuk, hogy pontosan mit is keressünk. Éppen ezért felsorolunk néhány jelet, ami alapján észrevehetjük.

Aszimmetria

Figyelmeztető jel lehet, ha egy meglévő anyajegy szabálytalan alakúvá, asszimetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

Megváltozott határok

Gyanúra adhat okot, ha megváltozik az anyajegy határa, egyenetlenné válik a széle. Terjedni kezdhet, vagy akár nőni a bőrfelszínen.

Színelváltozás

Arra is érdemes figyelni, ha az anyajegyek színe, pigmentációja egyenetlen lesz. Az eredeti barna vagy fekete szín keveredhet pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.

Átmérő

loading…


Bármiféle méretváltozásra oda kell figyelni, de különösen, ha 6 mm-nél nagyobbá válik az anyajegy átmérője. 

Dudorodás

További tünet lehet, ha a korábban teljesen lapos, foltszerű anyajegy megvastagodik, dudorosabbá, tapinthatóvá válik.

Ezekre nagyon figyeljünk oda, és ha észrevesszük a jeleket, akkor a biztonság kedvéért azonnal forduljunk orvoshoz.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások