Itt a valóság – szívférgesség!

Itt a valóság – szívférgesség!

Itt a valóság – szívférgesség! – Állatorvosi Rendelő Dr. Boros Imre.

Az utóbbi időben többször írtam szúnyogokról, szívférgességről. Hajlamosak vagyunk a dolgot fikcióként, tudományos elmélkedésként, egyféle riogatásként kezelni. Magam is úgy álltam a dologhoz, hogy lehetséges veszély, ami hátha mégse…


 

De most itt a valóság. Nem csak az országban, a mi megyénkben is. (Nógrád megye-szerk.).

Ezen a héten két kutyában diagnosztizáltunk szívférgességet. Ami azt jelenti, a „fikció” valósággá vált, méghozzá közvetlen környezetünkben. Érdekesség, hogy mindkettő palotási kutyus volt.A magyarázat ugye mindenki számára azonnal világos. (Nem migránsok által vélhetően eldobott szendvicsre, hanem a palotási tóra, mint állóvízre gondolok.)

Bár korai lenne két eset kapcsán kijelenteni, de nagyon úgy tűnik, hogy a környék szívférgesség szempontjából endémiás terület lesz. Emlékeztetek ugyanakkor mindenkit, hogy a szúnyog azon kívül, hogy repülő rovar, igen kis testű is, amit a szél kilométerekre elsodor, egyúttal, "exportálva” a fertőzést. Többen panaszkodnak, hogy idén rengeteg a szúnyog, nem kímélnek se gazdit, se kutyát.

Vegyük a dolgot komolyan. Kérem, olvassa el mindenki, amit ezen az oldalon régebben írtam a betegségről, az ellen való védekezésről. Ezeket most nem ismétlem meg, de érdemes tán felidézni.

loading...

Amit kiemelnék belőle, az a megelőzés. Szúnyogok távoltartása + lárva ellenes megelőző kezelés.

Mindenképpen indokolt egy előzetes szívféreg teszt elvégzése. Egyszerű, pár perc alatt egy csepp vérből eredményt ad.

1.) Mi a teendő, ha a teszt negatív?Mindenekelőtt örülünk neki, és a fent említett módon mindent megteszünk, hogy ez az állapot fennmaradjon.

2.) Mi a teendő, ha kétes, vagy pozitív?

Más típusú gyorsteszttel, vagy laborba küldött vérmintával még egyszer ellenőrizni kell a kapott eredményt.

3.) Mi a teendő, ha mindkettő pozitív?

Nem kell azonnal kétségbeesni, de további vizsgálatok szükségesek (pl. szívultrahang, tüdőröntgen), hogy a fertőzés milyen stádiumú, vannak-e a nagy erekben, a szívben kifejlett férgek. (Viszont ha vannak, akkor sok mindent már nem lehet tenni.)

Figyelmeztetni szeretnék mindenkit, hogy vérteszt nélkül ne kezdjen semmiféle gyógyszeres kezelésbe, mert végzetes lehet. Felelős állatorvos nem ad ki a kezéből, és nem ajánl ilyen gyógyszert előzetes teszt nélkül. Ha ugyanis fertőzött állatnak adunk be lárvaölő hatású gyógyszert, nagyfokú fertőzöttség esetén az elhalt lárvák, az azokból felszabaduló toxinok fatális kimenetelű allergiás reakciót válthatnak ki.Az esetleges kifejlett férgek elpusztulva, a vérárammal sodródva végzetes trombózist okozhatnak.

Mindenkit arra buzdítok, különösen a vízpartok közelében, lakókat, vagy ilyen helyekre kedvencükkel gyakran kirándulókat, hogy végeztesse el a vizsgálatot és tegyen meg mindent a betegség megelőzése érdekében.

Kattints, és iratkozz fel a hírlevélre: https://netextra.hu/newsletter/

A felhasználandó készítményekről, azok alkalmazásáról kérje állatorvosa tanácsát. Ez azért is fontos, mert nem minden rácseppentős készítmény alkalmas a szúnyogok távoltartására.

(A széles körben elterjedt, ismert és jó reklámháttérrel szabadon forgalmazott, csak fipronil tartalmú készítmények pl. egyáltalán nem, mint ahogy a nyakörvek mindegyike sem.)

Kérdés esetén rendelési időben szívesen állok rendelkezésre.

Az említett tesztet pedig a fő szúnyogszezonban (szeptember 30-ig) 3000 Ft-ért bárkinek elvégezzük. Állatorvosi Rendelő Dr. Boros Imre.

loading…


Facebook hozzászólások