FERENC PÁPA: A BOLDOG ÉLET 10 TITKA

FERENC PÁPA: A BOLDOG ÉLET 10 TITKA.
loading...

Ferenc pápa elárulta, szerinte mi a boldog élet tíz titka

Egy argentin hetilapban, a Vivában jelent meg egy interjú Ferenc pápával vasárnap, amiben a pápa felsorolta azt a tíz dolgot, ami nagyobb örömet hozhat egy ember életébe. Az világosan látszik, hogy az elődjeihez képest meglehetősen újféle politikát folytató egyházfő tanácsai nem csak a katolikusokhoz szólnak.

A tíz tanács:

Élj és engedj élni. 
A pápa szerint mindenkit ez az alapelv kéne vezessen. Menjünk előre, és közben engedjük, hogy a többiek is ezt tegyék.

Add át magad másoknak
Az embereknek szüksége van arra, hogy nyitottak és nagylelkűek legyenek mások felé, mert ha magukba zárkózunk, azt kockáztatjuk, hogy egocentrikussá válunk.

Higgadtan, békésen vezessük életünket. 
A pápa korábban középiskolában volt irodalomtanár, ide is egy irodalmi példát emelt át Ricardo Guiraldes egy regényéből.


loading...

A főhős, amikor visszanéz életére, azt mondja, fiatal éveiben egy patak volt, ami köveket cipelt magával, felnőtt korában szaladó folyó lett, öregen pedig még mindig mozgott, de csak mint egy medencényi vízfelület. A pápa szereti ezt a medencés képet: a képességet arra, hogy jóindulattal és alázattal éljünk, nyugalomban az életünkkel.

Egészséges érzék a szabadidőhöz, pihenéshez 
A művészetek, az irodalom élvezete mellett az egymással és a gyermekekkel folytatott játékot említette a pápa. Szerinte ezekből mára már kevesebb jut, ugyanis a fogyasztói társadalom szorongást és stresszt hozott az életünkben, az emberek pedig elveszítették ezt az egészséges érzéküket. Idejük felszívódik, és többet nem tudják megosztani egymással.

Még akkor is, ha sok szülő rengeteget dolgozik, muszáj időt teremteniük arra, hogy gyermekeikkel játsszanak. Sokszor nehéz ezt a munkaidő miatt megtenni, de muszáj, mondta erről. Hétköznapibb tanácsokat is adott az argentínoknak meg persze mindenki másnak is, például hogy vacsora közben kapcsolják ki a tévét, és beszélgessenek egymással.

A vasárnap szabadnap. A vasárnap a családokért van. 
Keressünk új utakat arra, hogy a fiataloknak méltóságot adó munkákat teremtsünk. 
A pápa szerint kreatív fiatalokra van szükségünk. De ha nincs semmi lehetőségük, a drogok felé sodródhatnak, és még sérülékenyebbé válhatnak, akár öngyilkosságot is elkövethetnek.

Nem elég, hogy ételt adunk nekik. A méltóság épp akkor ér el, ha ételt tudsz hazavinni a többieknek.
– mondta erről.

Tiszteljük és vigyázzunk a természetre.
A környezeti állapotok romlása az egyik legnagyobb kihívása ma az emberiségnek.

Azt gondolom, hogy van egy kérdés, amit nem teszünk fel magunknak: az emberiség nem követ-e el öngyilkosságot azzal, hogy gondolkodás nélkül, zsarnoki módon használja fel a természetet?
Ne legyünk negatívak
Ha másokról csak rosszakat tudunk mondani, az önértékelésbeli hibákra vall Ferenc pápa szerint. Nem másokat kéne lefele húzni, hanem magunkat felemelni. A negatív gondolatok elengedése pedig kifejezetten egészséges is.


Ne térítgessünk másokat, tiszteljük a másik hitét
Az rendben van és helyén való, ha másokat inspirálunk, azáltal, amit látnak tőlünk. De az nagyon ártalmas, ha valaki vallási kérdésben téríteni akar, ez ugyanis megbéníthatja a kommunikációt.

A pápa szerint minden párbeszéd két fél saját identitásából indul ki, és nem abból, hogy az egyik legyűrje a másikat.

Dolgozzunk a békéért
Sok háború korában élünk, ezért a békéért szóló hangot üvölteni kell. Néha úgy tűnhet, mintha a béke csenddel járna, de ez sosincs így, a béke sosem néma, mindig cselekvő, mondta még erről a pápa.
– (via Catholic News, UChatolic)

Read previous post:
LERÁNTOTTÁK A LEPLET A KAMU BETEGSÉGRŐL
LERÁNTOTTÁK A LEPLET A KAMU BETEGSÉGRŐL

Ha te is találkoztál az interneten keringő, rémisztő bőrbetegséggel, akkor feltétlen olvasd el, ugyanis becsapás áldozata lettél.  Bizonyára te is...

FIGYELEM! ÚJ FACEBOOK VÍRUS TERJED, OSZD MEG!
FIGYELEM! ÚJ FACEBOOK VÍRUS TERJED, OSZD MEG!

A beszámolók szerint 1-2 napja terjed egy új vírus az interneten, melynek rengeteg Facebook felhasználó esett már áldozatául. FRISSÍTÉS: a vírus ismét...

Close