CSEKKBEFIZETÉS SZEMÉLYI AZONOSÍTÁSSAL?

CSEKKBEFIZETÉS SZEMÉLYI AZONOSÍTÁSSAL?

CSEKKBEFIZETÉS SZEMÉLYI AZONOSÍTÁSSAL?

[good_old_share]


LEVÉLVÁLTÁSOM A MAGYAR POSTÁVAL A CSEKKBEFIZETÉS SZEMÉLYI AZONOSÍTÁSI ÜGYÉBEN:

 

"Tisztelt Posta Vezérigazgatóság! Ma Budapesten a Flórián téri postán a telefonszámla csekkek befizetésekor az ügyintéző kérte a személyi igazolványomat és a lakcímkártyámat.
Kérdeztem, hogy erre miért van szükség. Közölte, hogy a mai naptól bárki, bármilyen csekket fizet be, igazolnia kell személy állapotát. Ez teljes mértékben jogszabálysértő, személyiségi jogokat sért. Kérem tájékoztatásukat , igaz-e ez, milyen jogszabály alapján teszik ezt. 

Tisztelettel: dr. Varga-Damm Andrea"

Érkezett a válasz: "Tisztelt Dr. Varga-Damm Andrea!

 

Köszönjük, hogy megkereste ügyfélszolgálatunkat.

loading...

Továbbra sincs semmilyen adatrögzítési kötelezettség azoknál a csekkeknél, amelyek M jelzésűek, ezek adó, pénzbírság, illetékek befizetésére használt, általában hatósági csekkek.

Változás van viszont az FM jelzésű csekkeknél, ilyenek a közüzemi fehércsekkek és a sárgacsekkek. Ezeknél (például a fehércsekk ilyen) 300.000 forint összeghatárig nincs szükség személyazonosításra, de 300.000 forint felett már igen.

Ha nincs FM jelzés a csekken, ez sárgacsekkeknél előfordulhat (általában egyéb, nem közüzemi befizetések esetén), szükséges a személyazonosság igazolása.

A postai eljárást érintő változás hátterét jelentő szabályozás kötelezi a fizetési szolgáltatókat a személyi adatok ellenőrzésére azonnali hatállyal, minden tagállamban 2017. június 26-tól, emellett a pénzmosás elleni 2017. évi LIII. törvény is előírja ezt a kötelezettséget.

Ne maradj le semmiről! Kattints és iratkozz fel a hírlevélre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Ezeknek tett eleget a Magyar Posta.
Tehát azokban az esetekben, ahol a csekkek kibocsátója FM (feltételes mentes) betűjeles jelölést tett az utalványokra, nincs szükség azonosításra továbbra sem 300.000 Ft-ig.
Ha a csekk egyik jelzéssel sem rendelkezik, akkor összeghatártól függetlenül szükséges a személyazonosság ellenőrzése, személyi igazolványt és lakcímkártyát kell felmutatni.
Ezek lehetnek például azok a csekkek, amelyeket régen rózsaszínű csekként ismertek, azaz a belföldi postautalványok.

A Magyar Posta a honlapján hirdetményben tette közzé ezt a változást június 21-én, ezt követően pedig a hatályba lépés napján a postákon is a hirdetmények közé.
Üdvözlettel,
Zámbori Mária ügyfélszolgálati ügyintéző Magyar Posta Zrt. Ügyfélszolgálati Igazgatóság"

SAJNOS, NINCS MÁS VÁLASZTÁSOM, MINT AZ ALAPJOGOK BIZTOSÁHOZ FORDULNI, MERT A JOGALKOTÓ INDOKOLATLANUL KORLÁTOZZA A SZEMÉLYEK MAGÁNSZFÉRÁJÁNAK SÉRTHETETLENSÉGÉT.

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások