ÁTMENETI BÉNULÁST IS OKOZHAT A ZIKA VÍRUS

ÁTMENETI BÉNULÁST IS OKOZHAT A ZIKA VÍRUS

Ismét vannak hírek a Zika vírusról.

Megerősítették, hogy a vírus, ritka esetben átmeneti bénulást is okozhat.

A Zika vírus nagyon elterjedt, és azt már sikerült bebizonyítaniuk, hogy bizonyos szinten, felelős a Zika vírus, a kisfejűségért.

Korábban már írtunk róla, hogy néhány országban azt ajánlották a nőknek, hogy egy ideig ne essenek teherbe, hiszen azzal azt a kockázatot vállalnák, hogy a gyermekük kisfejűséggel születik meg.

Voltak olyan országok, ahol fél évet, esetleg nyolc hónapot javasoltak, ám olyan is akadt, ahol azt mondták, hogy jobb ha 2018-ig nem vállalnak gyereket, vagy addig, amíg biztosan el nem tűnik a vírus. Emellett rengeteg pénzt és időt fektettek a Zikával kapcsolatos kutatásokba, ám gyógyszert nem sikerült találni rá.

loading...

Nem olyan régen, több helyen hallani lehetett arról, hogy egyes betegeknél bénulást és halált okozott a vírus, ám erről nem volt bizonyíték, és mint kiderült, tényleg nem halt bele senki egyenlőre. Azonban az kiderült, hogy tényleg okozhat ritka esetben bénulást, de ez a bénulás csak átmeneti.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Több fertőzöttnél jelentkezett az úgynevezett Guillain-Barré szindróma, melynek során az immunrendszer az idegrendszert támadta meg.

A kutatók most bizonyítékot találtak arra, hogy a Zika vírus kiválthatja az úgynevezett Guillain-Barré szindrómát, ami az idegrendszert támadja. Ez a szindróma izomgyengeséggel jár, de súlyosabb esetben légzési problémákat is okozhat a betegeknél.

Ha valakit ez a betegség megtámad, akkor rögtön intenzív kezelésre szorul, különben van rá esély, hogy akár meg is halhat a légzési problémák miatt.

A vizsgált 42 esetből, senki sem halt meg, így az orvosok szerint ez nem ad okot a pánikra. A kutatók arra jutottak, hogy négyezer betegből talán egy embernél alakulhat ki a Guillain-Barré, tehát nagyon kicsi az esély rá.

A Glasgow-i Egyetem professzora a BBC-nek azt mondta, hogy a felfedezés nem ad okot pánikra, mert kicsi az esélye annak, hogy valakinél a Guillain-Barré szindróma tünetei jelentkezzenek, ha egymillióan fertőződnek meg Zikával, néhány száz ilyen eset lehetséges, és persze ezt a néhány száz esetet kezelni is tudják, így senki sem fog belehalni.

Facebook hozzászólások