A COCA-COLA FELTALÁLÓJA SZEGÉNYEN ÉS DROGFÜGGŐKÉNT HALT MEG!

A COCA-COLA FELTALÁLÓJA SZEGÉNYEN ÉS DROGFÜGGŐKÉNT HALT MEG!

A világ legnépszerűbb üdítőitalát, a Coca-Colát egy amerikai gyógyszerész, John Pemberton találta fel az 1800-as évek végén, és eredetileg gyógyszernek szánta, nem üdítőnek. 

Eddig közismert a kóla sztorija. Az azonban már nem, hogy Pemberton nem sokat részesült a ma már 200 milliárd dollárt érő Coca-Cola világsikeréből. Szegényen és drogfüggőként halt meg, miután eladta a Coca-Cola jogait.A Georgia államból származó Pemberton az amerikai polgárháborúban a déliek seregében harcolt. 1865-ben, a columbusi csatában súlyos sérülést szerzett, karddal hasították fel a mellkasát. Sok más háborús veteránhoz hasonlóan, Pemberton is a fájdalomcsillapítóként használt morfium függője lett. Mint képzett gyógyszerész, innentől a morfiumfüggőség gyógyításának, illetve a morfium új szerekkel való helyettesítésének szentelte az életét. Így született meg a Coca-Cola, ami kezdetben teljesen más volt mint a mostani formája.

A nagy értéket képviselő titkos receptet 86 évvel ezelőtt zárták el egy széfbe a Sun Trust Bankban Atlanta belvárosában. A titkos receptet szintén Atlantában, a Coca-Cola Világa élményközpontba szállították át, ahol az azt tartalmazó széf már a nagyközönség számára is látható.

A kóla eredetileg nem volt szénsavas, viszont tartalmazott alkoholt, valójában egy kóladióval és a kokacserjelevél kivonatával dúsított bor volt, és persze tartalmazott egy kevés kokaint is, amit később koffeinre cseréltek a receptben. Az alkohol közvetlenül a piacra dobás előtt került csak ki belőle, amikor Atlantában alkoholtilalmat hirdettek.

A szénsav viszont véletlenül került bele a kísérletezés során, és mivel akkoriban a szénsavat az egészségre különösen jótékony hatásúnak gondolták, Pemberton megtartotta, így már eléggé különbözött a hasonló funkciókkal árult különféle „gyógyitaloktól”. Az 1886-os kólát úgy hirdette, mint a morfiumfüggőség mellett a migrént, impotenciát, emésztési zavarokat és mindenféle idegrendszeri problémát gyógyító szert.

loading...A siker azonban nem volt nagy, ráadásul  Pemberton meg is betegedett, kiderült, hogy gyomorrákja van, és visszazuhant a morfiumfüggőségébe. A receptet, és a Coca-Cola jogait 1888-ban eladta egy atlantai üzletembernek, Asa Candlernek 550 dollárért. Candler megalapította a Coca-ColaCompanyt, és marketinggel világsikerre vitte a kólát.

 Pemberton   azonban ezt már nem élte meg, 1888. augusztusában meghalt, szegényen és drogfüggőként. A fia, Charles próbálta továbbvinni az apja örökségét, egy új és másfajta kóla kikeverésével, de nem tudott mit tenni az egyre népszerűbb Coca ellen. Hat évvel később ő is meghalt, szintén drogfüggőként.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Facebook hozzászólások