A COCA-COLA FELTALÁLÓJA SZEGÉNYEN ÉS DROGFÜGGŐKÉNT HALT MEG!

A COCA-COLA FELTALÁLÓJA SZEGÉNYEN ÉS DROGFÜGGŐKÉNT HALT MEG!
loading...

A világ legnépszerűbb üdítőitalát, a Coca-Colát egy amerikai gyógyszerész, John Pemberton találta fel az 1800-as évek végén, és eredetileg gyógyszernek szánta, nem üdítőnek. 

Eddig közismert a kóla sztorija. Az azonban már nem, hogy Pemberton nem sokat részesült a ma már 200 milliárd dollárt érő Coca-Cola világsikeréből. Szegényen és drogfüggőként halt meg, miután eladta a Coca-Cola jogait.A Georgia államból származó Pemberton az amerikai polgárháborúban a déliek seregében harcolt. 1865-ben, a columbusi csatában súlyos sérülést szerzett, karddal hasították fel a mellkasát. Sok más háborús veteránhoz hasonlóan, Pemberton is a fájdalomcsillapítóként használt morfium függője lett. Mint képzett gyógyszerész, innentől a morfiumfüggőség gyógyításának, illetve a morfium új szerekkel való helyettesítésének szentelte az életét. Így született meg a Coca-Cola, ami kezdetben teljesen más volt mint a mostani formája.

A nagy értéket képviselő titkos receptet 86 évvel ezelőtt zárták el egy széfbe a Sun Trust Bankban Atlanta belvárosában. A titkos receptet szintén Atlantában, a Coca-Cola Világa élményközpontba szállították át, ahol az azt tartalmazó széf már a nagyközönség számára is látható.

A kóla eredetileg nem volt szénsavas, viszont tartalmazott alkoholt, valójában egy kóladióval és a kokacserjelevél kivonatával dúsított bor volt, és persze tartalmazott egy kevés kokaint is, amit később koffeinre cseréltek a receptben. Az alkohol közvetlenül a piacra dobás előtt került csak ki belőle, amikor Atlantában alkoholtilalmat hirdettek.

loading...

A szénsav viszont véletlenül került bele a kísérletezés során, és mivel akkoriban a szénsavat az egészségre különösen jótékony hatásúnak gondolták, Pemberton megtartotta, így már eléggé különbözött a hasonló funkciókkal árult különféle „gyógyitaloktól”. Az 1886-os kólát úgy hirdette, mint a morfiumfüggőség mellett a migrént, impotenciát, emésztési zavarokat és mindenféle idegrendszeri problémát gyógyító szert.A siker azonban nem volt nagy, ráadásul  Pemberton meg is betegedett, kiderült, hogy gyomorrákja van, és visszazuhant a morfiumfüggőségébe. A receptet, és a Coca-Cola jogait 1888-ban eladta egy atlantai üzletembernek, Asa Candlernek 550 dollárért. Candler megalapította a Coca-ColaCompanyt, és marketinggel világsikerre vitte a kólát.

 Pemberton   azonban ezt már nem élte meg, 1888. augusztusában meghalt, szegényen és drogfüggőként. A fia, Charles próbálta továbbvinni az apja örökségét, egy új és másfajta kóla kikeverésével, de nem tudott mit tenni az egyre népszerűbb Coca ellen. Hat évvel később ő is meghalt, szintén drogfüggőként.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Read previous post:
A 4 JEL. NEKED EZ AZ ELSŐ ÉLETED A FÖLDÖN?
A 4 JEL. NEKED EZ AZ ELSŐ ÉLETED A FÖLDÖN?

A 4 JEL. NEKED EZ AZ ELSŐ ÉLETED A FÖLDÖN? Sokan hisznek a reinkarnációban, és meg vannak arról győződve, hogy...

A SMITHONIAN INTÉZET ELISMERTE HOGY TÖBB EZER ÓRIÁS KOPONYÁT SEMMISÍTETTEK MEG!
A SMITHONIAN INTÉZET ELISMERTE HOGY TÖBB EZER ÓRIÁS KOPONYÁT SEMMISÍTETTEK MEG!

Az alább megjelent cikket egy levélben kaptuk, így annak valóságtartalmát sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem tudjuk. Mindenesetre ezzel a...

Close