5 ÉTEL A SZEMED EGÉSZSÉGÉÉRT – HOGY MEG NE VAKULJ!

 

Egész nap a számítógépet bámulod, aztán munka után lazítasz egy kicsit a tévé előtt, közben pedig a telefonodon böngészel, csetelsz, üzensz ismerőseidnek, szervezed a hétvégét – egy szóval éled a társasági életed? Hasonlóképpen éli hétköznapjait a gyerek is? Csak éppen ő hat képernyőt néz? Akkor ne csodálkozz, ha ezek után estére vérben forognak a kiszáradás ellen küzdő szemeitek.

[cn-social-icon]

 

Okok

A látás az ember egyik legértékesebb érzéke.

Nem kell extra képzelőerő, hogy belegondoljunk, mennyire sikeresen boldogulnánk a látásunk nélkül. Megvan? Én kb. sehogy!

Mégis, a végsőkig húzzuk és erőltetjük, miközben egyre több gyerek visel szemüveget, de évről évre nő a szürkehályog-operációk száma is. Ez a betegség eddig főként az idősebb korosztályt érintette, de ahogy a műtétek száma nő (évente 60-65 ezer), érdemes lenne belegondolni, mit tudunk tenni a megelőzésért.


Sok szembetegség oka pusztán az életmódunk (a 3 képernyős világ: tévé, számítógép, telefon), a környezeti ártalmak, a túlzott gyógyszerfogyasztás, de az étkezés is közrejátszik.

Tojássárgája

Van azonban jó pár olyan étel, ami segíti az éleslátás megtartását és a szemek általános egészségét. Az öt leghatásosabb étkek egyike a tojássárgája.

A tojássárgája magas lutein-tartalmának köszönheti jótékony hatását. A lutein egy a karotinoidok csoportjába tartozó antioxidáns. A lutein és a hozzá hasonló vegyület, a zeaxantin képesek semlegesíteni a szabadgyököket. A lutein felszívódását fokozza az, ha olíva- vagy kókuszolajjal fogyasztjuk.

Spenót

Gyerekkorunk mumusa, pedig egyáltalán nem olyan szörnyű, mint azt az üzemi menzán tálalt főzelék színe alapján gondoltuk. Az életteli zöld levelek ráadásul csodákra képesek, ha a szemünk egészségéről van szó.

Nyersen fogyasztva a leghatékonyabb, így képesek a legjobban hasznosulni a benne található antioxidánsok.

Ma már szinte mindenütt kapni előmosott, salátába aprítható „bébispenótot”, nincs tehát kifogás! Sőt a spenót mellé még fogyaszthatunk brokkolit, római salátát, borsót, kelbimbót, cukkinit és más káposztaféléket, amik szintén magas luteintartalmuknak köszönhetik jótékony hatásukat.

Áfonya

Áfonya – más néven „agyfonya” – egyes vélemények szerint a legegészségesebb étel a világon.

Ragyogó kékje antocianinokat, erős antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítik a szervezet általános védelmét. Az áfonya fogyasztásával védhetjük retinánkat az oxigénkárosodás és a napártalmak ellen.

Répa

A fütyülés profi elsajátítása mellett a szemek erősítésére is ajánlott a répafogyasztás.

Bár a sárgarépa nem feltétlenül fordítja vissza a látásromlást, a szem általános egészségéért sokat tesz.



Bővelkedik luteinben és a béta-karotin szintje is magas, amit a szervezet A-vitaminná alakít – ez a szemegészség egyik legértékesebb tápanyaga. Sőt hiánya a fejlődő világokban a vakság fő oka!

Jó hír, hogy a répa mellett a narancsszínű ételek, mint a mangó, a tök, a sárgabarack, az édes burgonya és a sárgadinnye is tartalmaz béta-karotint.

Mandula

Erről az E-vitaminban gazdag magról is bebizonyosodott, hogy lassítja a makula degenerációt, s mindössze egy maroknyi már fedezi is a napi szükségletünk felét.

Ezen felül a mandula tartalmaz még – a rák kezelésben használatos – B17-vitamint is. A mandula tulajdonképpen az általános jókedvünket is segíti. Hozzájárul a fogyáshoz, csökkenti a koleszterinszintet, megelőzni a szívbetegségeket és javítja az arcbőr minőségét is.

Persze, semmi sem pótolhatja egy szakember tudását, így ha bármi rendelleneset észlelünk, vagy pár nap pihentetés után is még véreres a szemfehérjénk, nem látunk tisztán közelre vagy távolra, esetleg hályogra gyanakszunk, mindenképpen keressünk fel egy szakorvost! – Men.hu

[cn-social-icon]

Ajánlott cikkek