24 ORVOSBÓL, KETTŐ MARADNA MAGYARORSZÁGON

24 ORVOSBÓL, KETTŐ MARADNA MAGYARORSZÁGON

Szép Magyar egészségügy.

Sajnos az orvosaink száma inkább egyre kevesebb, mint több.

A nyugat.hu arról írt, hogy vannak olyan karok, ahol 24 orvostanhallgatóból, összesen ketten tervezik azt, hogy a szakvizsgájuk után is Magyarországon maradnak, és itt állnak munkába, a többi hallgató pedig külföldön tervezi a munkába állást.

A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete azt szeretnék elérni, hogy a többi visegrádi országhoz hasonlóan, Magyarország a jelenlegi négy százalék helyett, a GDP-je hat, hat és fél százalékát költse az egészségügy finanszírozására.

Korábban indítottak egy petíciót is, amit rengetegen írtak alá, bár a mostani helyzetet ismerve, valószínűleg egy petíció nem sokat tud változtatni az egészségügy helyzetén, hiszen a „stadionok sokkal fontosabbak ugye”, mert a Magyar foci kiemelkedően jó…

loading...

A petíció így szólt:

Egyetértek azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása, és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti Ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Elemzők szerint, ahhoz, hogy a Magyar egészségügy újra fejlődést mutathasson, vagy a fejlődés útjára lépjen, ahhoz legalább 600 milliárd forintot kellene még kapniuk éves szinten.

A nyugat.hu-nak nyilatkozott egy orvos, (természetesen a nevét nem árulták el, hiszen valószínűleg akkor veszélybe kerülne az állása) hogy gyakori az, hogy éjszakánként, negyven-ötven ágyra, egyetlen segédápoló jut, és hogy az éjszakás nővérek gyakran sírva fakadnak a fáradtságtól.

Azt is elmondta, hogy a rossz körülmények miatt folyamatosak a felmondások is, így a helyzet még rosszabb.

Az ugyan igaz, hogy a várólisták rövidültek, de nem amiatt, mert több az orvos, hanem mert a műtős orvosok sokkal többet dolgoznak, mint eddig. Az viszont szintén problémát vet fel, hogy így sokkal több beteg jut az egyre csökkenő számú ápolókra.

Mi lesz veled Magyarország?

Facebook hozzászólások