A ZIKAVÍRUS GYÓGYÍTHATJA AZ AGYDAGANATOT?

A ZIKAVÍRUS GYÓGYÍTHATJA AZ AGYDAGANATOT?

A zikavírus gyógyíthatja az agydaganatot.

[good_old_share]


"Minden rosszban van valami jó"! Érdekes felfedezésre bukkantak az Amerikai kutatók.
A zikavírust eddig egy hatalmas ellenségként tartották számon, hiszen rengeteg csecsemőnél súlyos agyi deformációt okozott, és rengeteg kismama életét keserítette meg a terhességi időszakban.

Most azonban lehetséges, hogy egy megoldás lesz az agydaganatra, legalábbis az Amerika kutatók szerint nagy esély van rá.

loading...

A vírus tanulmányozása közben észrevettek egy nagyon érdekes dolgot. A csecsemőknél súlyos agyi károsodásokat okozó zikavírus ugyanis lehetséges gyógymódot kínálhat a felnőttek agydaganatára.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: https://netextra.hu/newsletter/

Kimutatták, hogy a vírus kiválasztja, megfertőzi, majd aztán elpusztítja a felnőtteknél a rákos daganatsejteket. A kísérleteket egyenlőre csak egereken végezték el, de az eredmények nagyon bíztatóak a kutatók számára.A kíséretben kifejlett egerekbe fecskendeztek zikavírust. A kísérlet végére az egerek agyában keletkezett tumor összehúzódott, az egészséges agysejtek pedig érintetlenek maradtak.

Az emberi tesztek még messze vannak, ám a szakértők úgy vélik, hogy a vírust be lehetne juttatni az emberi agyba, amikor a tumort eltávolító műtétet végzik. A vírus emberi agysejttenyészeteken végzett laboratóriumi kísérletekben jól működött.
Az agydaganatnak több típusa van, a felnőtteknél a leggyakoribb és legnehezebben kezelhető a glioblasztóma. Gyorsan növekszik, és terjed szerte az agyban, ezért nehéz megállapítani, hogy hol végződik a tumor és hol kezdődik az egészséges agyszövet. Az agresszív sejtek eltávolításához ezért néha nem elég a sugár és a kemoterápia.

A friss kutatás azonban azt mutatja, hogy a zikavírus kezelés elpusztítja azokat a rákos sejteket is, amelyek eddig ellenálltak a durvább kezeléseknek.

A kutatók kihangsúlyozták, hogy ez a kezelés csak a rákos sejteket pusztítja el, és az egészséges sejteket érintetlenül hagyja, és a kezelésnek állítólag nincsenek mellékhatásai.
Az emberi tesztek még messze vannak, de a kutatás vezetői abban reménykednek, hogy zöld utat kapnak a kísérletekre, és másfél éven belül elkezdhetik az emberi kísérleteket.

Addig is folytatják az kísérletezést s próbálnak egyre jobb eredményekre jutni.

Persze az már egy másik kérdés, hogy ha esetleg ez egy működő eljárás lesz, akkor vajon hányan fogják bevállalni azt, hogy zikavírust juttassanak a szervezetükbe azért, hogy elpusztítsa a rákos sejteket.

Neked mi a véleményed erről?

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások