TÉVHITEK AZ INFLUENZÁRÓL ÉS A MEGFÁZÁSRÓL

TÉVHITEK AZ INFLUENZÁRÓL ÉS A MEGFÁZÁSRÓL

Az influenza és a megfázás nagyon gyakori betegségek mégis rengeteg dolgot rosszul tudunk róluk. Most eloszlatjuk ezeket a tévhiteket.

Közeledik az influenzaszezon és egyre többen szenvednek a megfázástól is akár hetekig. Ez az a két betegség amiről azt hisszük hogy már mindent tudunk, de valójában ennek a tudásnak a nagy része tévhitekből áll.

A megfázás influenzába mehet át: Sokan azt hisszük, hogy azért kell vigyáznunk a megfázással, mert az előbb vagy utóbb átválthat súlyosabb influenzába. Ez azért tévedés, mert a két betegséget nem ugyanaz a vírus okozza.

A megfázásért az adenovírus vagy a koronavírus a hibás, míg az influenzát az influenza vírus váltja ki, tehát így nézve, semmi köze egymáshoz a két betegségnek. Ez a tévhit elsősorban abból fakad, hogy a két betegség eleinte ugyanolyan tünetekkel jelentkezik.

Amikor aztán teljesen kialakul valamelyik betegség, akkor a megfázást torokfájás, köhögés, tüsszögés és orrfolyás jellemzi, míg az influenzát inkább láz, kimerültség és izzadás.

loading...

A megfázást kiizzadhatjuk: Biztos, hogy mind hallottuk, hogy megfázás esetén öltözzünk fel jó melegen, bújjunk a takaró alá, és egy egész napos szenvedéssel, izzadjuk ki a betegséget, mert akkor ezer százalék, hogy meggyógyulunk.

Sajnos, csak jó lenne, ha ennyi elegendőnek bizonyulna, ám valójában annyit tehetünk, hogy várunk és enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket. A megfázást ugyanis több mint 200 vírus okozza, ezért néhány naptól akár több hétbe is kerülhet, hogy legyőzze a szervezet.

Tehát ha bebújunk a takaró alá attól még nem fogjuk kiizzadni a betegséget, de a pihenés segít tehát ajánlott.

Lázasan koplaljunk, hamarabb szabadulunk: Lázasan az utolsó dolog amire vágyunk az az evés, viszont ennünk kell hiszen a szervezetnek energiára van szüksége. az étvágytalanság azért van mert a szervezetünk a betegségre összpontosít és így segít az immunrendszernek összpontosítani arra, hogy a betegség ellen harcoljon.

Tehát étkezzünk normálisan és igyunk elegendő folyadékot annak érdekében hogy a szervezetünk harcolni tudjon a betegség ellen.

C-vitaminnal megelőzhető a betegség: Rengeteg jótékony hatása van a C-vitaminnak de attól még hogy rengeteg C-vitamint juttatunk a szervezetünkbe, ugyanúgy elkaphatjuk a betegségeket mert a C-vitamin nem véd meg.

Ennek ellenére a szervezetnek szüksége van a napi legalább 65mg C-vitaminra ezért legalább ennyit próbáljunk meg a szervezetünkbe juttatni.

Az influenza elleni védőoltás hatása csökken, ha túl korán adatjuk be: A vakcina közel 1 évig nyújt védelmet az influenza ellen és az oltást érdemes korábban beadatni, mert minimum 4 hét kell ahhoz hogy a védelem megfelelően kialakuljon.

Nedves hajjal, vagy kellő meleg öltözet nélkül megfázhatunk: Gyerekként számtalanszor hallhattuk a szüleinktől, hogy hideg időben ne menjünk ki kabát nélkül, nedves hajjal meg pedig pláne ne, mert meg fogunk betegedni.

A szüleink valószínűleg ezt azért mondták, mert ők is mindig ezt hallották, ám ettől még nem volt igazuk, mert a kevés ruhának és a nedves hajnak semmi köze a betegségekhez.

Dr. Jon Abramson szerint többnyire azért társítjuk ezeket egymáshoz, mert az őszi, téli hónapokban jobban kering a levegőben az influenzavírus. Emiatt sokan úgy vélik, hogy nem betegednek meg, ha zárt helyen, melegben maradnak.

Dr. Kádár János, az Immunközpont immunológus főorvosa véleménye szerint az is bizonyított, hogy hideg, nedves fizikai környezetben valamivel gyakoribbak a hűléses megbetegedések, melynek oka a szervezet reakciójaként kialakuló átmeneti helyi érszűkület, keringészavar és oxigénhiány lehet. Emiatt jobb, ha rendesen megszárítkozunk, és felöltözünk, ha harcolni akarunk a betegségek ellen.

Facebook hozzászólások