SZOCIOPATÁK ÉS PSZICHOPATÁK, MI A KÜLÖNBSÉG KÖZTÜK, ÉS KIK ŐK?

SZOCIOPATÁK ÉS PSZICHOPATÁK, MI A KÜLÖNBSÉG KÖZTÜK, ÉS KIK ŐK?

Pszichopaták és szociopaták.


[good_old_share]

Mi a különbség közöttük, és kik is pontosan ők?
Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mik a pszichopaták, és a szociopaták jellemzői.

A filmekben gyakran találkozhatunk azzal, hogy egyes bűnözőket pszichopatának, vagy szociopatának neveznek.

loading...

Ezeket az emberek gyakran összekeverik, és sokan azt sem tudják, hogy igazából milyen emberekre szokták mondani, hiszen túl sokszor nincs szó róluk, így a legtöbben csak annyit tudnak, hogy bizonyos bűnözőkre használják.

Most elmagyarázzuk, hogy mi a különbség a kettő között, és hogy pontosan kikre használják a pszichopata és a szociopata jelzőket.

Az Amerika Pszichiátriai Társaság kiadott egy könyvet, amiben elmagyarázzák azt, hogy pontosan miről is ismerni fel őket, és hogy mik a közösek bennük.

Mind a két fajta típusban közös jellemző az, hogy nem veszik figyelembe a törvényeket és a társadalmi morált, valamint mások jogait sem. Ezen kívül egyáltalán nincs bűntudatuk és nem bánnak meg semmit, valamint nagyon hajlamosak az erőszakra.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A szociopatákat könnyű felidegesíteni, labilisak, dühkitörésekre hajlamosak. Gyakran alacsonyan iskolázottak, rossz szociális helyzetben élnek, és nehezen tudnak hosszabb ideig egy helyben maradni, gyakran költözködnek és stabil állásuk sincs. Nehezen, de általában sikeresen teremtenek kapcsolatot másokkal, annak ellenére, hogy gyakran félelmetesnek tűnnek mások szemében. Gyakran szoros kötődést alakítanak ki bizonyos csoportokkal, annak ellenére hogy a társadalmi normákat, szabályokat nem tisztelik. Az általuk elkövetett bűncselekmények általában véletlenszerűek, és nem tervezik meg őket előre.

A pszichopaták ezzel szemben gyakran elbűvölő személyiségű, vagy ártalmatlannak tűnő emberek, akik könnyen megszerzik mások bizalmát, és vissza is élnek vele. Manipulatívak, nem képesek valódi kötődés kialakítására, képtelenek az empátiára, de gyorsan képesek megtanulni, hogyan utánozhatnak bizonyos érzelmeket annak ellenére, hogy nem érzik őket.
A Pszichopaták gyakran magasan iskolázottak, és stabil állásuk van, valamint elég műveltek. Az általuk elkövetett bűntények mindig előre, és alaposan megtervezettek. Higgadtan gondolják át a bűncselekményeket, és nagyon aprólékosan tervezik meg azt a végrehajtás előtt.

A kutatók szerint a Pszichopátia genetikai eredetű, a szociopátia pedig úgymond a környezeti hatások miatt alakul ki az embereknél.

A kutatások azt mutatták ki, hogy a pszichopaták agyának azon részei, amik az érzelmekért felelősek, alulfejlettek.

A szociopatáknál pedig általában gyermekkori traumák miatt alakul ki a szociopátia.
Facebook hozzászólások