Naponta eszed, pedig rettentően öregít!

 

Rengeteg rossz tulajdonságát felfedezték már, népszerűsége mégis alig csökken. Most ideje elgondolkodni érdemes-e kockáztatni!

 

Legalább is ezt látszanak alátámasztani a legújabb kutatások. A cukor elfogyasztása után gyorsan a véráramba kerül. Minél tovább fenn áll a magas vércukorszint, annál többet árt a szervezetnek. A kutatók szerint a magas cukortartalmú ételek meggyorsítják az öregedés folyamatát, csökkentik az immunrendszer aktivitását és fokozzák a rák kialakulásának kockázatát.

Édes bűnbeesés
 


Nem beszélve arról, hogy a gyors vércukorszint-emelkedés majd annak mélyrepülése farkaséhséget eredményez, így könnyen lehet, hogy ismét édes falatok után nyúlunk. Ennek következményét nem igazán kell hosszan fejtegetnünk: a plusz kilók szinte észrevétlenül ugranak fel ránk, amik nemcsak szépségünket, hanem egészségi állapotunkat is veszélyezteti.

Óvakodj a cukortól

Minél kevesebbet – ez a jelszó, ha cukorról van szó. A probléma ott van, hogy a napi maximálisan ajánlott mennyiséget a nyugati átlag meg sem közelíti. Felülről.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idei ajánlása így szól a cukorfogyasztással kapcsolatban: nem szabad többet fogyasztani belőle, mint a napi kalóriabevitel öt százaléka. Korábban 10 százalékra tették ezt a mennyiséget, és az igazság az, hogy a legtöbb nyugati ember számára már az is álomkategóriába tartozott.

Az Egyesült Államokban, Európában és a fejlett világ többi országában az átlagfogyasztó ennél jóval nagyobb mennyiséget visz be. Az USA természetesen élen jár a cukorfogyasztásban, náluk a felnőtt nőknek napi 25, a férfiaknak 37-38 gramm cukorbevitelt ajánlanak. A már említett WHO ajánlás napi 25 grammot jelent egyébként.

Ha ezek a számok nem mondanak sokat, érdemes fogyasztás előtt az adott termék csomagolására vetni néhány pillantást. Máris láthatjuk a szomorú valóságot, ennek a többszörösét visszük be szervezetünkbe nap, mint nap. A gyerekek tartoznak a legveszélyeztetettebb kategóriába, hiszen nekik jóval kevesebb cukrot szabadna bevinniük, mint a felnőtteknek, ráadásul úgy, hogy a legtöbb cukros termék őket célozza.


Elég egy-két deciliter a kedvenc üdítőből, de a gyümölcsjoghurtból és a gabonapehelyből sem kell éppen sok a napi megengedett mennyiség néhány perc alatti túllépéséhez.

A magas cukorbevitel sokrétű egészségügyi kockázatai köztudottak, az talán kevésbé, hogy ezeknek nem csekélyek az államra (elsősorban annak egészségügyére) hárított gazdasági hátrányai. Különösen az elhízás és a fogromlás az, ami népbetegség mivolta miatt komoly terhet ró az ellátórendszerekre. Ezzel együtt és az egyén problémája mellett egész társadalmakat fenyeget beláthatatlan következményekkel.

Ajánlott cikkek