BIZONYÍTÉK A HALÁL UTÁNI ÉLETRE?

BIZONYÍTÉK A HALÁL UTÁNI ÉLETRE?

Az 57 éves southamptoni szociális munkás szívinfarktust kapott, és a műtőben három percre leállt a szíve, kiszállt a testéből és a műtő sarkából nézte végig, ahogy az orvosok az életéért küzdenek. Aztán magához térve részletesen el tudta mesélni hogy hogyan élesztették újra, és még a körülötte lévő gépek hangját is pontosan vissza tudta idézni.

[cn-social-icon]

Ilyen esetekkel foglalkoztak a Southampton Egyetem kutatói, amikor a legnagyobb és legátfogóbb tanulmányt készítették a testen kívüli és halálközeli élményekről. A vizsgálatukat négy éven keresztül végezték és ezalatt 15 amerikai, brit és osztrák kórházban, több mint kétezer, szívinfarktuson átesett páciens hallgattak meg. A kapott beszámolók összegzése után a kutatók arra jutottak, hogy létezhet némi tudatosság azután is, hogy az agy leállt 

Dr. Sam Parnia, a southamptoni kutatás vezetője emlékeztetett, jelen tudásunk szerint az agy működése alig 20-30 másodperccel azután áll le, hogy a szívműködés megszűnik. Csakhogy a túlélők beszámolóiból épphogy az derül ki, hogy létezhet némi „tudatosság" a szívleállás és az újraélesztés között.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/ 

loading...

A 2060 szívleállásos eset 330 túlélője közül 140-en állították, hogy tapasztaltak valamilyen „tudatosságot". A legtöbben nem tudták pontosan körülírni élményeiket, de szinte minden ötödik tapasztalt szokatlan nyugalmat, éles fényt, felgyorsult vagy épp lelassult időt, 13 százalékuk a testét hagyta el, és körülbelül ugyanennyien vallottak úgy, hogy felerősödtek az érzékeik a szívleállás után.

Parnia szerint nem elképzelhetetlen, hogy ennél jóval többen tapasztalnak hasonló élményeket, csak ők a kezeléskor kapott gyógyszerek miatt nem emlékeznek ezekre. A szakember reméli, hogy a tanulmány, ami a Resuscitation magazinban jelent meg, majd rábírja az orvosokat arra hogy jobban vizsgálódjanak azzal kapcsolatban, mi történik akkor, mikor meghalunk.

[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások
FEL