NEM KAPHATNAK DRÁGA GYÓGYSZERES KEZELÉST A REMÉNYTELENNEK ÍTÉLT RÁKOS BETEGEK

NEM KAPHATNAK DRÁGA GYÓGYSZERES KEZELÉST A REMÉNYTELENNEK ÍTÉLT RÁKOS BETEGEK

Nem kaphatnak drága gyógyszeres kezelést azok a rákos betegek, akiket reménytelennek ítélnek meg.


[good_old_share]

Még meg sem szavazták, de máris hatalmas felháborodást keltett a hír.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján megjelent előkészítő anyag szerint, a kormány a nagy értékű gyógyszeres kezelések csökkentését tervezi, méghozzá nagyon durva módon.

Számítások szerint ezzel a módszerrel a kormány 1-2 milliárdot megspórolhatna, azonban rengeteg rákos beteget érintene a dolog.

loading...

Ha ezt megszavazzák, akkor azok a rákos betegek, akiknek már csak kevés idejük van hátra, nem juthatnának hozzá azokhoz a gyógyszerekhez, amik jó eséllyel meghosszabbíthatnák az életüket.

Az orvosoknak szigorúbb előírások alapján kell kiválogatniuk a rákos betegek közül azokat, akik részesülhetnek a modern gyógyszeres kezelésekből. Már csak az a kérdés, hogy a kormány elfogadja-e ezt.
Tehát csak azok juthatnának hozzá a drága gyógyszeres kezelésekhez, akiknél jó esély van arra, hogy teljesen felgyógyulnak, vagy operálható állapotba kerülnek.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Azok a betegek pedig, akiknél erre kevés az esély, első körben kemoterápiát kell alkalmazni, és ha ettől javul az állapotuk, akkor kaphatnák meg a gyógyszeres kezelést. Abban az esetben pedig, ha az állapotuk nem javulna, nem juthatnának hozzá a drága gyógyszerekhez, vagy csak indokolt esetben.

Egy kicsit úgy hangzik ez az egész, mintha nagyon finoman kifejezve azt mondanák, hogy „nekik már úgyis mindegy.”

Természetesen rengeteg orvos felháborítónak tartja ezt a fajta lépést, és egyenesen betegellenesnek nevezték. Egy főorvos szerint, ez kifejezetten ellehetetlenítené a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést eredményezne a gyógyítás színvonalában.

Ezzel a lépéssel nemcsak a betegek életét tennék tönkre, hanem egész családokét is, hiszen megvonnák a betegektől a hosszabb élet lehetőségét. Rengeteg olyan beteg van, akiken ezek a modern gyógyszerek sem tudnak segíteni, azonban jóval meghosszabbíthatják a betegek életét.

Ráadásul ezekkel a gyógyszerekkel megőrizhetik a munkaképességüket is, így arra is esélyt kapnak, hogy az utolsó pillanatig segíthessenek a családjukon. Ezzel szemben a kemoterápia súlyos mellékhatásokkal jár, legyengíti a betegeket, és sok esetben előbb meghalnak, mint a kemó nélkül.
Ráadásul képzeljük el, hogy egy súlyosan beteg ember mit élhet át. El sem tudjuk képzelni azt, hogy milyen érzés lehet azt tudni, hogy meg fogunk halni, és hogy már csak nagyon kevés időnk van hátra. Ez már önmagában is egy hatalmas lelki trauma lehet. De vajon mit élnek majd át akkor a betegek, amikor az orvosok közlik velük, hogy nem kaphatják meg a gyógyszeres kezelést, mert reménytelen az állapotuk.

Lehet, hogy sok beteget nem lehet megmenteni, de ezek a gyógyszerek hosszabbá tehetik a megmaradt idejüket, ráadásul úgy, hogy sokkal jobban is érzik magukat. Ennek köszönhetően nemcsak ők, de a családjaik is boldogabbak lesznek.

Ha valakit nem lehet megmenteni, akkor már ne is tegyük őket boldogabbá, és ne adjunk nekik lehetőséget a hosszabb életre? Ön mit gondol erről? Írja meg véleményét kommentben.

Facebook hozzászólások