NAGY A BAJ! GRÖNLANDOT FEKETE JÉG BORÍTJA!

NAGY A BAJ! GRÖNLANDOT FEKETE JÉG BORÍTJA!

NAGY A BAJ! GRÖNLANDOT FEKETE JÉG BORÍTJA!

 

Amiről a fősodratú média mélyen hallgat:

 

Grönlandon a jégtakaró több energiát nyel el, mint az Egyesült Államok teljes területe. Szakértők tömege figyelmeztet minket, hogy ennek a folyamatnak az emberiségre nézve beláthatatlan következményei lesznek.

Úgy tűnik, hogy a jég olvadásával párhuzamosan a tengerfenékről -, a jég által korábban „bezárt” metán a légkörbe jut. Sajnos egy olyan folyamat indult el, amely pillanatnyilag megállíthatatlan.

Az Északi-sark környékén az idei jégolvadás nem döntött rekordot, de így is ötmillió négyzetkilométerrel csökkent a jégtakaró mérete. A Grönlandon végzett helyszíni szemle még ennél is ijesztőbb eredményt hozott: ott konkrétan elfeketedett a jég.
Az itt látható képeket Jason Box, a Dark Snow munkatársa készítette. A közösségi finanszírozású projektet a Koppenhágában élő Box irányítja, aki Dánia és Grönland geológiájával foglalkozik; a fotókat a legutóbbi helyszíni szemléjén készítette.

[cn-social-icon]

A jégolvadás vizsgálatához drónokat is használnak, de a közeli képeken látszik igazán, hogy mennyire megsötétedett a grönlandi jég.
Ennek több oka is lehet. A kutatók feltételezik, hogy a ritkuló nyári hóviharok, a szélbe kerülő por és korom és a mikrobák tevékenységének együttese okozza.

loading...

Valószínű, hogy ez egy öngerjesztő folyamat újabb állomása; már régóta rebesgetik, hogy ha a jégtakaró nem veri vissza a napsugarakat, hanem elnyeli, az felgyorsítja a globális felmelegedést. Ennek a folyamatnak ismét csak katasztrofális következménye lesz a globális éghajlatra nézve.
 

Közrejátszhatnak az erdőtüzek is
 

Hogy pontosan mire számíthatunk, még nem tudni, de Box szerint a sarki jégben képződő lyukak, illetve a tengervízben bugyborékoló metán is azt bizonyítja, hogy az Északi-sark kiszámíthatatlan változásokon megy keresztül.

A jégtakaró 5,6 százalékkal sötétebb, mint tavaly, így nagyjából az Egyesült Államok elektromosenergia-fogyasztásának kétszeresét szívja magába.

A jégtakaró megsötétedéséhez a sarkvidéki erdőtüzek is hozzájárultak: Box szerint a műholdas megfigyelések kezdete óta nem láttak ilyen pusztító tüzeket, mint az elmúlt két-három évben. A füst és a korom viszont a levegőbe kerül, így könnyen eljuthat Grönlandra is. Kanadában például 3,3 millió hektárnyi erdő égett le csak idén – ez a szám a sokévi átlag kilencszerese. – NetExtra.hu

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások