MIT TEGYÜNK ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉS UTÁN?

MIT TEGYÜNK ANTIBIOTIKUMOS KEZELÉS UTÁN?

Antibiotikum szedése után mit kell tenni, hogy újra egészséges legyen a bélflóránk?

Az antibiotikumok megölik a baktériumokat.
A gond az, hogy a szervezetünk tele van olyan baktériumokkal, amik alavető fontosságúak, hogy egészségesek legyünk.
A bélrendszerünk 300-1000 különféle baktériumfajnak ad otthont, amelyek segítenek az elfogyasztott ételek emésztésében, vitaminok előállításában, kiválasztásában illetve a kórokozók elleni harcban.

Az antibiotikumok azonban válogatás nélkül gyilkolnak!
Nem csak azt a kórokozót támadják, ami a betegséget okozza, hanem minden baktériumot elpusztítanak a belekben.

Ha antibiotikumot szedünk, különösen ha széles spektrumú fajtát, minél előbb vissza kell “töltenünk” a jó baktériumokat a bélrendszerünkbe.
Nem csak a mindennapos feladataik elvégzése miatt, hanem mert vigyáznunk kell a baktérium/gomba  finom egyensúlyára.

A candida csak várja a pillanatot és ha alkalma adódik, akkor tömeges reprodukcióba kezd és komoly károkat okoz az emésztő rendszerben, majd idővel az egész szervezetben.

loading...

Tehát mit tehetünk, hogy visszategyük a jó baktériumokat, amiket az antibiotikum szedése elpusztított?
Először is tápláld a végbélben megmaradt jó baktériumokat és ösztönözd őket a szaporodásra. Ehhez prebiotikumokra van szükségünk, mint nyers – lehetőleg bio – zöldségekre és gyümölcsökre.
Az oldhatatlan rostok megfelelő tápanyag a jó baktériumoknak, miközben ideális közeg is, amiben képesek megsokszorozódni.
Minden nap együnk legalább egy salátát, ami lehetőleg minnél több féle zöldségből készült. Az étrend 80%-át a nyers zöldségnek és gyümölcsnek (több zöldség, mint gyümölcs) kellene kitennie.

Antibiotikum szedése után, a 80%-os szabály (többnyire zöldségekkel) betartása alapvető fontosságú, hogy visszanyerjük a megfelelő baktérium egyensúlyt a beleinkben.

Kerüljünk minden finomított cukrot. A finomított cukor kíváló tápanyag a candidának illetve annak a kórokozónak is, amit antibiotikum szedésével akartunk elpusztítani.
Teljesen el kell kerülni a feldolgozott élelmiszereket, nehéz keményítőket és a mesterséges vegyi anyagokat
(cukorpótlók kivéve stevia, mesterséges színezéket, aromákat és tartósítószereket).
Szintén kerülendőek az egészségesebb cukorpótlók is, mint az agavé, barnarizs szirup, gyümölcs lekvárok, stb.
Ezeket kerülnünk kell, amikor az egészséges bélflórát szeretnénk visszaállítani.
Ez az az idő, amikor nagyon oda kell figyelnünk az étrendünkre.

Érdekesség: A túlzott húsfogyasztás szintén kialakíthat Candida-betegséget, hiszen rengeteg antibiotikummal kezelik az állatokat, melynek hatása az elfogyasztott húsukban is érezhető.

Ilyenkor még a magas cukortartalmú gyümölcsök is hátráltatják a bélflórák megújulását.

probiotikum és prebiotikum

Az aktívan ható probiotikumon kívül léteznek úgynevezett prebiotikumok is. Ezekhez az anyagokhoz tartoznak például az olyan ballasztanyagok, mint az inulin.


Az emberi bél nem tud mit kezdeni vele, de a hasznos bélbaktériumok szívesen fogyasztják az inulint. A prebiotikumok teljesen emésztetlenül haladnak át a vékonybélen, és tápanyagként szolgálnak a vastagbélben lévő hasznos bélbaktériumok számára. Ezzel elősegítik a tejsavbaktériumok növekedését, és így indirekt módon hozzájárulnak az egészséget jobbító mikroorganizmusok tevékenységéhez.

Probiotikumok szedése a következő lépés, hogy visszatelepítsük a jó baktériumokat a belekbe.
A probiotikumok ételek vagy étel kiegészítők, amik hasznos baktériumokat tartalmaznak. Ugyanakkor nem minden probiotikum készítmény egyformán jó. Soha ne együnk a reklámokban látható ízesített, cukrozott probiotikum tartalmú joghurtos készítményt, mert több kárt okoz, mint hasznot.

Azonban van egy probléma, amikor probiotikumokat szedünk. A jó baktériumok átjuttatása az emésztő rendszeren keresztül a belekbe nem egyszerű, mivel a gyomorsav elpusztítja a baktériumok legtöbbjét. Úgyhogy sokat kell belőle ennünk.
Erjesztett élelmiszerek mint savanyú káposzta, kombucha, kókusz kefír, stb. ténylegesen célba juttatják a jó baktériumokat az emésztést segítő enzimekkel egyetemben.

Táplálék kiegészítők szintén segíthetenek, viszont csak a jó minőségű probiotikus kiegészítők képesek átjutni a gyomorsavon.
Miközben egy átlagos  probiotikumos termék csak a töredékét tartalmazza azoknak a jó baktériumoknak, mint ami a házi savanyú káposztában található, addig az igazán jó minőségű probiotikus készítmények ténylegesen át is tudják azokat juttatni a gyomorsavon.

Azonban ne felejtsük el, hogy a legfontosabbak a prebiotikumok!
Étkezz helyesen, tankolj fel egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel és egyéb erjesztett ételekkel. A tested megköszöni neked.
Fontos tudni, hogy az ember immun rendszerének 80%-a a belekben található, így az antibiotikumok szedésétől elpusztult jó baktériumok fontos résztvevői a kórokozók elleni harcnak. Tápláld őket helyesen és így kerüld el a betegséget legközelebb!

Ahogy Hippokratész is mondta:
„Táplálékod legyen a gyógyszered, és gyógyszered a táplálékod”Tudnodkell

Facebook hozzászólások