MIRE JÓ A DIÓHÉJ?

MIRE JÓ A DIÓHÉJ

Mint tudjuk a diófa minden részét felhasználták régen a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. Egy ideig sajnos feledésbe merültek jótékony tulajdonságai, de napjainkban újra kezdenek előtérbe kerülni a természet hatékony kincsei, köztük a dió is.

[cn-social-icon]

Az orvostudomány atyja, Hippokratész volt az első, aki írásba foglalta a dió gyógyhatását, és kiemelte féreghajtó, gilisztahajtó voltát.
A régi görögök és rómaiak is használtak diókivonatot bőrgombásodás és más bőrfertőzések ellen, sőt, még halálos mérgek semlegesítésére is alkalmazták.

Ha megkérdezünk egy háziasszonyt, hogy miért érdemes dióhéj-teát inni a legvalószínűbb válasz az lesz, hogy jót tesz a vérkeringésnek, mivel hígítja a vért.

Emellett azonban egyéb gyógyhatásai is vannak:

loading...

Csillapítja a köhögést

Mindenki küzd időközönként köhögésrohamokkal. A diótöréskor megmaradt – tiszta – dióhéjat teának teszik fel, és addig főzik, amíg a tea kellő világos színt nem kap. Rendszerint melegen és nem forrón isszák, mézzel és citrommal ízesítve. A meleg mézes tea kellemes és enyhíti a panaszokat, ám a nagyon forró italok növelik a gégerák kialakulásának kockázatát.

Ha törés közben a diódarabok és a dióhéjak összekeveredtek, dobjuk mindkettőt együtt vízbe. A héjak hamarosan a víz tetején úsznak, míg a diódarabok lesüllyednek.

Jótékonyan hat a gyomorfekélyre

Fekély esetén főzzünk egy jó erős dióhéj-teát, amit éhgyomorra kanalazzunk be.

Kitűnő kalciumforrás

Ha kalciumhiányban szenvedünk az egyik legjobb módszer a pótlásra, ha gyakran iszunk dióhéj-teát. Naponta 0,5-1 liter tea fogyasztása javasolt.

Bőrradírként

Bőrradírozásra nem is kell drága kozmetikai készítményt vásárolnunk, magunk is készíthetünk.
A dióhéj-poron kívül csak durva barnacukor kell hozzá és méz. A  keverékkel dörzsöljük le az elhalt hámsejteket.

A barna cukorszemcsét és finomra őrölt dióhéjat tartalmazó készítmények nem egyszerűen leválasztják az elhalt bőrréteget, hanem közben élénkítik a vérkeringést. Így javul a bőr oxigénellátása és a barnacukor közben tápanyagokhoz is juttatja a bőrt.

Indiában a Himalaya cég tubusos bőrradír-készítményéhez használ dióhéjat. Mint mondják, hatékonyabban távolítja el az elhalt, méreganyagot tartalmazó hámsejteket az arcról, a szem környékéről. Ezáltal megfiatalítja a bőrt.

Őrleménye kiváló csiszoló anyag

Azt már a régiek is tudták, hogy a finomra, apróra őrölt dióhéj kiváló csiszolóanyag, humán célra is.
Már Facciola Ehető növények forráskönyve című művében is leírta, hogy fogkrémekbe keverve súroló hatása fehérebbé, tisztábbá teszi a fogat.
Bőrradírozási célra, az elhalt hámsejtek ledörzsölésére dióhéj-őrleménnyel dúsított készítmények már a natúr termékek közt kaphatók.

Miért is alkalmas a dióhéj erre a célra.
Melyek azok a jellemzői, amelyek tisztálkodási, kozmetikai célra a legalkalmasabbakká teszik?

  • Kemény rostokat tartalmazó természetes anyag, ami keménységét tekintve a lágy súrolószerek közé tartozik, hiszen keménységi foka csak 3-as, mégis hatásos.
  • Rendkívül tartós, minőségét hosszú ideig megőrzi. Vízben oldhatatlan.
  • A dióhéjszemcse felülete éles, többszörösen is.
  • Nem mérgező. Az emberi egészségre semmilyen formában se káros. Bőrbe dörzsölve vagy lenyelve se okoz semmilyen károsodást.
  • Nem lép reakcióba savas vagy lúgos közegekkel se.
  • Újrahasznosítható, a környezetet elbomlásakor se szennyezi, mert természetes úton bomlik el.

Az orchidea kedvelőknek

Az orchidea epifita növény, nem jó neki a közönséges anyaföld, fákon él. Mesterségesen kell  szubsztrátumot készíteni számára, amin gyökereivel megkapaszkodhat.

Erre jó, ajánlott a dióhéj, amit az orchidea természetes anyagnak tekint, és aminek előnyei a következők:

  • alig vesz föl vizet, így a gyökérpenészedés nem fenyeget
  • a dióhéjszemcséket jól átjárja a levegő
  • lassan bomlik el.

A dióhéj a művészetben

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A festészetben is használatos. Őrleményéből speciális hatású festékeket készítenek. A dióhéj-szemcsékkel kevert festék plasztikus, homokszerű felületet ad, amivel kifejező hatások érhetők el.

Maga a dióhéj is tartalmaz kisebb mennyiségű festékanyagot, a kifőzött csonthéjból drapp szín állítható elő. Ha pedig megégetjük és utána főzzük ki, a könyvnyomtatásban régebben használt fekete festéket kapunk.

Dió

Iumban, tanninokban és polifenolokban gazdag, nem is beszélve a többszörösen telítetlen zsírsavakról.
Húsz gerezd dió kb. 2 gramm omega-3-zsírsavat (alfa-linolénsav) tartalmaz, melynek szívre gyakorolt jótékony hatása felbecsülhetetlen.

A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak. A cukorbetegségre hajlamos egyéneknél az omega-3 fokozott bevitele javíthatja az inzulinképződést, így csökkentve a cukorbetegség kockázatát. Ezen okból kifolyólag cukorbetegek is fogyasszák bátran: nem növeli a vércukorszintet.

A friss diót fogyasztás előtt áztassuk be egy éjszakára, hogy az enzimgátló réteg lekerüljön róla. Majd másnap szárítsuk meg, és már fel is lehet használni. Ellenkező esetben a szervezetnek sokat kell dolgoznia azon, hogy valamennyi tápanyagot hasznosítson belőle. Így sokkal finomabb is, hiszen nincs olyan kesernyés íze!

Egy régi orvosi javaslat szerint, minden reggel: éhomra vegyünk magunkhoz két-három dió beléből, kevés jó minőségű aszalt fügéből, húsz rozmaring-levélből, két-három só szemcséből készült csemegét, amit összezúzással, töréssel, keveréssel állítunk elő. Ez meg fog védeni a mérgezésektől és a fertőzésektől.

[cn-social-icon]

Facebook hozzászólások