MIÉRT ÜRES FÉLIG MINDEN CSIPSZES ZACSKÓ? – VIDEÓ

Miért üres félig minden csipszes zacskó?

A félig üres részben, bizony nem levegő van.

Gondolom mindenkinek ismerős az az érzés, mikor megveszünk egy zacskó csipszet a boltban, és mikor kinyitjuk, szomorúan tapasztaljuk, hogy az a zacskó félig üres.

Ilyenkor az ember joggal gondolja azt, hogy átverték, és hogy a cégek így húzzák le az embereket, ami részben igaz is, de csak részben, ugyanis a félig üres résznek nagy szerepe van.

Természetesen teljesen igaz az, hogy jobban megveszünk egy csipszet, ha látjuk azt, hogy nagy zacskóban van, és mikor meglátjuk, hogy csak félig van, akkor azt hisszük, hogy így vernek át minket. Ebben van igazság, azonban megvan az oka annak, hogy miért üres félig a zacskó.

A zacskókat a tartósítás miatt fújják fel. Az a fél zacskó „levegő” ugyanis nem levegő, hanem nitrogéngáz.

De nem kell megijedni, ugyanis a nitrogéngáztól nem lesz bajunk, legalábbis akkor nem, ha a csipszes zacskóban van. A csipszes zacskókat azért fújják fel nitrogénnel, hogy a zacskóban ne legyen oxigén, hiszen ha a zacskó másik felében oxigén lenne, akkor a csipsz hamar tönkremenne.

Így ha felfújják nitrogénnel, akkor a csipsz hamarabb megőrzi a minőségét, az ízét, és persze a ropogósságát is.

A másik oka a felfújásak pedig az, hogy megvédik a csipszet. Ha a zacskót tele töltenék csipsszel, akkor nagyon óvatosan kellene bánni velük, és a szállításnál nem lehetne egymásra pakolni őket, hiszen teljesen összetörnének. A felfújt zacskó azonban megvédi őket a töréstől.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

Egyébként mi magunk is leellenőrizhetjük azt, hogy a zacskók nitrogénnel vannak feltöltve. Ezt a következő módon tehetjük meg.

  • Gyújtsunk meg egy gyertyát.
  • Vágjuk le egy csipszes zacskó sarkát.
  • Préseljük ki belőle a gázt a láng felé, de óvatosan, hogy ne fújjuk el a gyertyát vele.
  • A láng ki fog aludni, mert nem jut oxigénhez.

Szólj hozzá

Hozzászólás