MEGSZŰNNEK A KÖZMŰSZÁMLÁK

MEGSZŰNNEK A KÖZMŰSZÁMLÁK!
loading...

Megszűnnek a közműszámlák

 

A cél egy könnyen átlátható számlalevél az aktuális villany-, gáz- és vízfogyasztásról – írja a Magyar Nemzet.

A lapnak Németh Szilárd azt mondta, az egyik fő cél, hogy a fogyasztó egy könnyen átlátható számlalevelet kapjon aktuális villany-, gáz- és vízfogyasztásáról, fizetési kötelezettségéről. Az új közműholding létrehozása kapcsán több eshetőséget is vizsgálnak, így a rezsibiztos egyelőre nem erősítette meg azt a szakértők által valószínűsített megoldást, hogy a holding a számlázási feladatok mellett az energiahivatal által megállapított költségek továbbítását végezné.


Olyan megoldás nem képzelhető el, amely miatt a fogyasztói árak emelkednének. Nem titkolt cél, hogy a közösségi tulajdoni részesedés legyen meghatározó minden ágazatban, a holdinggá alakítás lényege pedig, hogy a rezsicsökkentés fenntartható legyen. Ez az egyik eszköze a versenyképes vállalkozói környezetnek, ami a szintén célul kitűzött teljes foglalkoztatáshoz nélkülözhetetlen. Ugyanilyen fontos a családok biztonságának garantálása – tette hozzá a rezsibiztos.

A kormány a tarifákat országosan egységesítené. Ez a vízszolgáltatásnál hozhat óriási változást, jelenleg hatalmasak a különbségek a vízdíjak között – emlékeztet a lap, amely szerint a szakma szinte tényként kezeli, hogy a közműholding létrehozásakor a szolgáltatókról leválasztják a szolgáltatási-számlázási feladatokat. Azokat az állami cég végezné, a társaságok rendszer-üzemeltetőként folytatnák a munkát. A rendszer ilyen átalakítása sem egyszerű.

A lapnak egy a villamosenergia-szolgáltatásban jártas, névtelen forrás azt mondta: nem valószínű, hogy a hálózatot és a műszaki infrastruktúrát – legalábbis a villany- és gázágazatban – államosítják. Ezek felvásárlása, működtetése óriási, aligha kigazdálkodható összeget emésztene fel. A számlázás átvételében és a finanszírozás központosításában van ráció, de az ezt lehetővé tevő informatikai rendszer kiépítése és beüzemelése több évet és sok milliárd forintot vehet igénybe.

loading...


A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a belügyi, illetve az igazságügyi tárcával közösen október végére készíti el a közműholdingról szóló javaslatát, a megvalósítás ütemtervét – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Read previous post:
AZ 50 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL!
AZ 50 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL!

Az 50 legegészségesebb és 50 legegészségtelenebb ételről nemrég könyv jelent meg Sven-David Müller német táplálkozás-tudományi szakember tollából, melyből most a...

UFO ÉSZLELÉS SZARDÍNIÁN
UFO ÉSZLELÉS SZARDÍNIÁN

A szemtanú egészen furcsa jelenséget kapott lencsevégre Szardínián, amikor nyaralás közben az égen egy tárgyat látott, amint az több fényes...

Close