A GENETIKA HATÁROZZA MEG HOGY KINEK MENNYI ALVÁSRA VAN SZÜKSÉGE

A GENETIKA HATÁROZZA MEG HOGY KINEK MENNYI ALVÁSRA VAN SZÜKSÉGE

Mindig is irigyelte azokat a barátait, akik a nap 24 órájából 20-at aktívan töltenek, és még a következő nap is tele vannak energiával? Akkor most van önnek egy rossz hírünk: ezek a barátai azért bírják ilyen kevés alvással, mert így születtek, azaz megvan bennük a Thatcher-gén.

Amerikai tudósok nem rég fedezték fel, hogy egy gén miatt egyes emberek az egészségesnek tekintett nyolc órásnál sokkal kevesebb alvással is normálisan funkcionálnak. A gént Margaret Thatcher egykori brit kormányfőről nevezték el, aki híre volt arról, hogy mindössze napi négy óra alvással is kibírta. Ezt a közvetlen környezete eléggé megszenvedte, mert munkatársait sokszor hajnalig dolgoztatta, de elvárta tőlük, hogy kora reggel már legyenek talpon.

Thatcher elképesztő energiáját, amivel a munkáját végezte sokan annak tulajdonították, hogy szenvedélyesen szerette, amit csinál, de kutatók szerint a genetika is benne lehetett a dologban.  A tudósok 100 ikerpárt vizsgáltak, és így találták meg, hogy azok, akikben megvan p.Tyr362His génvariácó, azoknak öt óránál kevesebb alvás is elég, és ha hosszú ideig megvonják tőlük az alvást akkor is képesek jól végezni különböző szellemi munkákat.

loading...

A kutatás során az ikereknek 38 órán át nem szabadott aludniuk, és ez alatt különféle feladatokat is végeztettek velük. Azok a kutatási alanyok, akikben benne volt a Thatcher-gén, 40 százalékkal kevesebbszer rontották el a feladatokat, és a 38 óra után sokkal kevesebb alvásra volt szükségük, mint a testvérüknek, akiben nem volt meg a gén.

Facebook hozzászólások