MEGDÖBBENTŐ EREDMÉNYEKRE JUTOTTAK A VITAMINOKAT VIZSGÁLÓ KUTATÓK

MEGDÖBBENTŐ EREDMÉNYEKRE JUTOTTAK A VITAMINOKAT VIZSGÁLÓ KUTATÓK

Megdöbbentő eredményekre jutottak a vitaminokat vizsgáló kutatók.

[good_old_share]


Jobban járunk, ha gyümölcsöket eszünk.

Világ szerte több millióan szednek vitaminokat. Rengeteget hallunk arról, hogy a vitaminok mennyire fontosak, és ha nem eszünk gyümölcsöket akkor mindenképpen szedjük a tablettás vitaminokat.Ezekben persze sokan nem hisznek, de ennek ellenére is szedik, és persze még többen vannak azok, akik hisznek a gyógyszertárakban kapható vitaminokban, és egész életükön át szedik.

loading...

Egy kutatócsoport most a B6 és B12 vitaminokat célozta meg, és alaposan utánnuk néztek.

A B6- és B12-vitaminok jótékony hatásai közé sorolják, hogy növelik az energiaszintet és javítják az anyagcserét, emellett széles körben úgy tartják róluk, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt mostani eredmények szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők épp ellenkező hatással bírnak.
A kutatócsoport azt nyilatkozta, hogy azoknál akik rendszeresen fogyasztják ezeket a vitaminokat, nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A kutatócsoport arra jutott, hogy leginkább a férfiaknál, és még inkább azoknál akik dohányoznak is. Persze erre lehet azt mondani, hogy a dohányzó férfiaknál előbb kialakul a tüdőrák mint a nem dohányzóknál, de a kutatásban olyan dohányzó férfiak is részt vettek, akik nem szedtek vitaminokat.

"Arra jutottunk, hogy azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata"

A szakemberek megállapították, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.

A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása.
Azt, hogy a nőknél miért nem emelte a szintet egyenlőre még nem sikerült kideríteniük, de a jövőben valószínűleg erre is választ kapunk majd, hiszen a kutatások tovább folynak.

A kutatásban egyébként több mint 77 ezer ember vett részt, és már több mint 10 éve figyelték őket, így elmondható, hogy nem egy elhamarkodott megállapításról van szó.

Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm.

loading…


A kutatás vezetője szerint egy tablettában kapható vitaminban akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több mint amennyit naponta kellene fogyasztanunk.

Tehát jobban járunk, ha a tabletta formában kapható vitaminok helyett inkább sok gyümölcsöt, húst és vitaminnal dúsított gabonaféléket eszünk.

Neked mi a véleményed erről? Hiszel a vitaminokban, vagy inkább ellene vagy?

[good_old_share]

loading…


Facebook hozzászólások