MEGDÖBBENTŐ EREDMÉNYEKRE JUTOTTAK A VITAMINOKAT VIZSGÁLÓ KUTATÓK

MEGDÖBBENTŐ EREDMÉNYEKRE JUTOTTAK A VITAMINOKAT VIZSGÁLÓ KUTATÓK
loading...

Megdöbbentő eredményekre jutottak a vitaminokat vizsgáló kutatók.


Jobban járunk, ha gyümölcsöket eszünk.

Világ szerte több millióan szednek vitaminokat. Rengeteget hallunk arról, hogy a vitaminok mennyire fontosak, és ha nem eszünk gyümölcsöket akkor mindenképpen szedjük a tablettás vitaminokat.loading...

Ezekben persze sokan nem hisznek, de ennek ellenére is szedik, és persze még többen vannak azok, akik hisznek a gyógyszertárakban kapható vitaminokban, és egész életükön át szedik.

Egy kutatócsoport most a B6 és B12 vitaminokat célozta meg, és alaposan utánnuk néztek.

A B6- és B12-vitaminok jótékony hatásai közé sorolják, hogy növelik az energiaszintet és javítják az anyagcserét, emellett széles körben úgy tartják róluk, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel az ingyenes értesítésünkre: http://www.netextra.hu/newsletter/

A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt mostani eredmények szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők épp ellenkező hatással bírnak.
A kutatócsoport azt nyilatkozta, hogy azoknál akik rendszeresen fogyasztják ezeket a vitaminokat, nagyobb a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A kutatócsoport arra jutott, hogy leginkább a férfiaknál, és még inkább azoknál akik dohányoznak is. Persze erre lehet azt mondani, hogy a dohányzó férfiaknál előbb kialakul a tüdőrák mint a nem dohányzóknál, de a kutatásban olyan dohányzó férfiak is részt vettek, akik nem szedtek vitaminokat.

"Arra jutottunk, hogy azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata"

A szakemberek megállapították, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata.

A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása.
Azt, hogy a nőknél miért nem emelte a szintet egyenlőre még nem sikerült kideríteniük, de a jövőben valószínűleg erre is választ kapunk majd, hiszen a kutatások tovább folynak.

A kutatásban egyébként több mint 77 ezer ember vett részt, és már több mint 10 éve figyelték őket, így elmondható, hogy nem egy elhamarkodott megállapításról van szó.

Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm.

loading…


A kutatás vezetője szerint egy tablettában kapható vitaminban akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több mint amennyit naponta kellene fogyasztanunk.

Tehát jobban járunk, ha a tabletta formában kapható vitaminok helyett inkább sok gyümölcsöt, húst és vitaminnal dúsított gabonaféléket eszünk.

Neked mi a véleményed erről? Hiszel a vitaminokban, vagy inkább ellene vagy?

loading…


Read previous post:
SPIRITUÁLIS KÖZPONTOT ÉPÍTENE A KORMÁNY 3 MILLIÁRDBÓL
SPIRITUÁLIS KÖZPONTOT ÉPÍTENE A KORMÁNY 3 MILLIÁRDBÓL

Spirituális központot építene a kormány 3 milliárdból. Az RTL Híradó stábja riportot is készített. Egyenlőre még senki sem tudja, hogy...

TÍZ MISZTIKUS HELY, AMELYET KEVESEN ISMERNEK
TÍZ MISZTIKUS HELY, AMELYET KEVESEN ISMERNEK

Tíz misztikus hely, amiről kevesen tudnak. Te melyikről hallottál már? A Földön rengeteg olyan terület található, ahol sok érdekes és...

Close